Olcsó alapanyagok, és egyszerű elkészítés.

Az alapkrém hozzávalói:

  • 4 dl tej
  • 10 dkg liszt
  • 25 dkg margarin vagy vaj (vegyesen is lehet!)
  • 18 dkg cukor
  • 2 cs. vaníliás cukor
  • egy pici só

Ehhez jön a többi ízesítő anyag

Elkészítés:

Először mindig a száraz anyagokat keverjük össze, vagyis a lisztet a cukorral. Apránként felöntjük tejjel, és csomómentesre keverjük. Ennek érdekében fakanál helyett kézi habverőt használjunk! Beledaraboljuk a margarint, és állandó keverés mellett olyan sűrűre főzzük, hogy az edény falától elváljon. Időnként megkeverve teljesen kihűtjük. Bármilyen süteményhez, tortához használhatjuk!

Ha a habosabb, könnyebb krémeket szeretjük, akkor a zsiradékot ne főzzük a krémbe, hanem hidegen keverjük ki nagyon habosra, és apránként adjuk hozzá a teljesen lehűtött főtt krémet. Így is nagyon finom.

Csokoládés változat: a cukros liszthez még 3-4 evőkanál cukrozatlan kakaóport adunk.


Karamellás: 10 dkg cukrot karamellizálunk. Felöntjük a 4 dl tejjel, így egy erős karamellás tejet kapunk. Lehűtjük, és ezzel öntjük fel a maradék 8 dkg cukorral kevert lisztet

Kávés: a tej felét feketekávéval helyettesítjük. Az ízt további 1 evőkanál instant kávéval erősíthetjük.

Puncs: A tejből 1 dl-t sütőrummal helyettesítünk, amibe 10 dkg mazsolát előzőleg beáztatunk. A mazsolával együtt főzzük a krémet, de keverésnél vigyázzunk, hogy a mazsola össze ne törjön. Ha szükséges, ételszínezékkel erősíthetjük a rózsaszín színt.

Túrós: a kész, kihűlt krémhez 25 dkg, szitán áttört túrót adunk, mazsolát, reszelt citromhéjat adunk hozzá.

Diós: A krémhez a tejen felül 1 dl diólikőrt is adunk, a kihűlt krémbe (ami kicsit hígabb) egy marék darált diót adunk. Ízlés szerint csipet fahéjjal, citromhéjjal fűszerezhetjük.

Mákos: A kihűlt krémbe egy marék mákot adunk. Ízlés szerint csipet fahéjjal, citromhéjjal fűszerezhetjük.

Mandulás A krémhez a tejen felül pár csepp mandulaesszenciát is adjunk.

Rumos szilva: ugyanúgy készül, ahogy a puncs, csak apróra vágott aszalt szilvát használunk mazsola helyett.

Narancsos: A keverékhez 12 dkg lisztet, és kb. egy ek. reszelt narancshéjat adunk. Egy narancsot nagyon apró kockákra vágunk, alaposan lecsepegtetjük, kinyomkodjuk, és a már teljesen kihűlt krémhez keverjük. Ugyanígy készül citromból is.

Mogyorókrémes: A langyos krémhez ízlés szerint mogyorókrémes adunk, és jól kikavarjuk.

TIPP: A cukrot helyettesíthetjük xilittel is! De mézzel is készíthetjük! Ilyenkor a 18 dkg cukor helyett 10-15 dkg méz elég, és egy kicsit kevesebb tej, vagy több liszt szükséges.
Ha édes a tészta is, a 18 dkg cukor helyett 13-15 dkg is elég.

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!