Életének utolsó szakasza sajnos a betegség jegyében telt. 2001-ben agyvérzést kapott, amiből nagyon lassan épült fel.

88 éves korában meghalt Jean-Paul Belmondo, a francia és az európai filmművészet ikonikus alakja.

Sok évtizeden át tartó színészi életművében láthattuk őt sármos zsiványnak (Szabadlábon Velencében, Ászok ásza), szomorúan is nevettetőnek, drámainak (Két nap az élet) vagy leányok és asszonyok szívének megdobbantójának (Cartuoche, Bolond Pierrot, A profi). De ikonná leginkább bunyótól edzett, férfias arca, széles mosolya és hihetetlen természetessége tette. 

Belmondo művészcsaládba született. Édesapja szobrászművész volt, édesanyja festő. Jean-Paul gyerekként bohóc szeretett volna lenni. Leginkább a labdarúgás és az ökölvívás vonzotta, utóbbiban különösen ügyesnek bizonyult. Később, filmbéli szerepeiben gyakran kamatoztatta tudását, akár zsarut, akár csirkefogót játszott. Népszerűségéhez hozzájárult, hogy a legveszélyesebb jelenetekben sem engedte, hogy kaszkadőrrel helyettesítsék.

Közel 80 filmben szerepelt. Játszott Sophia Lorennel,  Gina Lollobrigida-val és Claudia Cardinale is a partnere volt. Bár korának legnagyobb szépségeivel forgatott, kalandjairól alig írt a sajtó. Sokkal inkább humoráról. A hatvanas évek második felétől számos szórakoztató produkcióban vállalt főszerepet.

Belmondót 2017-ben álló ovációval fogadta a közönség, amikor Párizsban a Cesar-gála díszvendégeként lépett színpadra. Jean Dujardin a következő szavakkal méltatta a könnyekig meghatódott 83 éves művészt.

 Életének utolsó szakasza sajnos a betegség jegyében telt. 2001-ben agyvérzést kapott, amiből nagyon lassan épült fel.

    Ez a betegség szörnyű volt, azt mondta az orvosom, hogy soha többé nem tudok beszélni

– emlékezett vissza egy 2015-ös interjújában. 2018-ban játszotta el utolsó filmes szerepét az Ember és kutyája című filmben. Ebben búcsúzott el végleg közönségétől.

Nyugodjon békében!

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!