Nem annyira bonyolult, mint hisszük! Mutatunk egy egyszerű változatot.
Hozzávalók:
- 12,5 dkg margarin
- 12,5 dkg kristálycukor
- 25 dkg méz (akácméz)
- 0,5 kg liszt
- 1 csomag mézes fűszerkeverék
- 1 sütőpor vagy 1 púpozott kanál szódabikarbóna
- 2 tojás (1 tésztába, 1 kenéshez)
- tetszés szerint kakaópor
- díszítéshez cukorkák, cukorgyöngyök, reszelt mandula
A cukor, margarin és méz keverékét folyamatos kevergetés közben tűzhelyen melegítjük addig, míg a margarin felolvad.
Egy másik tálban összekeverjük a lisztet, mézes sütemény fűszer keveréket, sütőport (vagy szódabikarbónát) és a tojást. Hozzáadjuk a megmelegített mézes keveréket, majd összegyúrjuk. és ekkor kell hozzáadni a kakaóport is. A tésztát sütés előtt 1 nappal kell elkészíteni, hűtőben tartani, mert frissen még ragad. A pihentetés után félujjnyi vastagra kinyújtjuk, a házikó részeit a papírsablon alapján megrajzoljuk, kivágjuk.
Az elemeket kivajazott tepsibe tesszük, a díszítéseket már ekkor helyezzük rá! A háztetőt cukorkákkal vagy cukorgyöngyökkel is díszíthetjük. Ha a hátsó homlokzatot kihagyjuk, akkor mécsest is tehetünk a házikóba.Végül egy egész tojást összekeverünk és bekenjük a ház elemeit. Előmelegített 160C-os sütőbe rakjuk, de vigyázat gyorsan megég!
A ragasztás
Ragasztóként karamellt készítünk, egy kevés vizet adva hozzá, hogy le ne égjen. Gyorsan kell dolgozni vele, mert hamar megdermed! Először az alaphoz ragasztjuk a két oldalt,majd a homlokzatot, ezután a két tetőoldalt.
Ha nem boldogulunk a ragasztással, íme egy egyszerűbb megoldás: kössük kis vékony fehér szalaggal össze az elemeket (saját ötlet!)
Minden kezdet nehéz, tartja a közmondás. De a siker láttán, kedvet kapva lehet úgy neki bátorodunk, hogy egész kis falut "sütünk" jövőre!
(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!