Átlagosan akár a havi 7300 forintot is elérheti a nyugdíjkorrekció. A számítás azon alapszik, hogy péntek reggel a Központi Statisztikai Hivatal közzétette az augusztusi inflációs adatokat.
A fogyasztói árak 16,4 százalékkal nőttek az előző év azonos időszakához képest, míg a nyugdíjas infláció ugyanebben az időszakban 17,2 százalék volt. Az utóbbinak azért van jelentősége, mert a kormánynak erre alapozva kell meghatároznia az évközi nyugdíjemelés, tehát a nyugdíjkorrekció mértékét, akkor, ha a nyugdíjas infláció magasabb, mint az általános infláció.

A magyar nyugdíjemelési rendszer hivatalosan inflációkövető: minden év elején a költségvetési törvényben tervezett inflációval megegyező mértékben emelik a nyugdíjakat. Ez az idén 15 százalék volt. Évközi nyugdíjkorrekciót akkor köteles fizetni a kormány, ha a januári nyugdíjemelés mértéke elmarad az év során tapasztalt valós áremelkedéstől. A nyugdíjkorrekció mértékének megállapításához a kormánynak az első nyolc hónap tényadataira – ez most az augusztusi adatközléssel ismertté vált – alapozva kell becslést készítenie a várható éves átlagos inflációra. Ha az derül ki, hogy az év eleji nyugdíjemelés mértéke elmarad a teljes évre várható inflációtól, akkor a hiányzó emelést novemberben az egész évre visszamenőleg megadják a nyugdíjasoknak.

Mennyi 2023-ban az infláció?

Az alábbi listából kiderül, hogy az év első nyolc hónapjában hogyan nőttek a fogyasztói árak. Zárójelben a nyugdíjas infláció szerepel.

  •     január – 25,7 százalék (27,4 százalék)
  •     február – 25,4 százalék (26,9 százalék)
  •     március – 25,2 százalék (26,7 százalék)
  •     április – 24 százalék (25,3 százalék)
  •     május – 21,5 százalék (22,9 százalék)
  •     június – 20,1 százalék (21,2 százalék)
  •     július – 17,6 százalék (18,7 százalék)
  •     augusztus – 16,4 százalék (17,2 százalék)

Ezek alapján 2023-ban augusztusig átlagosan 22, százalék volt az általános infláció, míg a nyugdíjas infláció 23,3 százalék.

Azonban a kormányzati prognózisok szerint az infláció év végére biztosan egy számjegyűre csökken: szeptemberre 11-12 százalékos infláció várható, októberben 9-10 százalék, novemberben már csak 8 százalék, decemberben pedig 7 százalék lehet a fogyasztói árindex változása. Ezeknél a mértékeknél a nyugdíjas infláció továbbra is magasabb lehet.

Mennyi lehet idén a nyugdíjkorrekció?

Az a valószínű, hogy az általános infláció éves átlaga 17,6-17,7 százalék lehet. A nyugdíjas infláció éves átlaga ezt majdnem biztosan meghaladja majd, akár a 18,5 százalékot is meghaladhatja. Vagyis az év elején fizetett 15 százalékos nyugdíjemelés nem lesz elegendő a nyugdíjak reálértékének megőrzéséhez, ezért a kormány minden bizonnyal évközi nyugdíjkorrekcióról fog dönteni, amely elérheti a 3,5 százalékot.

A nyugdíjkorrekciót egész évre visszamenőleg egy összegben kaphatják kézhez a nyugdíjasok. Ez az átlagnyugdíj – 2023. júliusban 1,99 millió fő részesült öregségi nyugdíjban, amelynek átlagos összege havi 210 ezer forint volt – szintjén 80 ezer forintot is meghaladó egyszeri juttatás lehet.

Egyúttal a novemberi nyugdíjakba már beépülő nyugdíjkorrekció révén az átlagnyugdíj idén év végére 217 ezer forintra is emelkedhet. És ezzel még nincs vége, hiszen 2024. januárban ismét várható az év eleji rendes nyugdíjemelés, amely 6 százalék lehet a tervezett infláció alapján.

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!