Neked mi a kedvenc ételed?

Emlékszel mennyire szerettük a tojásos nokedlit friss zöldsalátával és a behűtött egresmártást?
Nosztalgiázz, és készítsd el újra ezeket a régi ételeket!

Tojásos nokedli
Az egyik legegyszerűbb és legcsodálatosabb nyári étel a tojásos nokedli. Persze, nemcsak úgy magában, hanem hűséges kísérőjével, a savanykás, mégis édes zöldsalátával. Tökéletes főtt étel még a nyári melegben is, mellé pedig a frissítő saláta igazi retró klasszikus, amiből anno annyit ettünk, amennyit nem szégyelltünk.

Egresmártás
Az egresmártást általában főtt húsokhoz tették az asztalra szüleink és nagyszüleink, de magában is szerettük az egresszószt finom, nyári hűsítő gyanánt. Az egres ugyan néhány évtizede feledésbe merült, de mostanában ismét kezdjük felfedezni, és nemcsak nosztalgikus ízek rajongói, hanem az egészséges életmód iránt elkötelezettek táborában is nagy népszerűségnek örvend.

Sült szalonna
Ami most a grillezés, az volt gyerekkorunkban a szalonnasütés. Estére összejött a rokonság, és a barátok, megraktuk a tüzet és indulhatott a szalonnasütés. A szalonnát nyársra húztuk, körbeültük a pattogó tüzet, közben pedig jókat beszélgettünk. A szalonna zsírját puha fehér kenyérre csepegtettük, ami méltó kísérője volt a sült szalonnának, mellé hagyma, újhagyma, paradicsom, paprika, uborka is járt.

Bográcsgulyás
Akár paprikás krumpli, akár gulyásleves, vagy pörkölt főtt a bográcsban, az illat mindenkit a bogrács köré csábított. A Kádár-korszakban kempingszékeken, műanyag tányérokból kanalaztuk a bográcsban főtt finomságokat, amiket még ma is ugyanolyan nagy műgonddal készítünk, mint annak idején.

Hideg meggyleves
A nagymama minden gyümölcsből tudott levest csinálni. Ám a meggyelves volt a legfinomabb. Egyszerre édes és savanykás! Egy meleg nyári napon el sem tudok képzelni finomabbat

Sóskaszósz
Természetesen a kertből szedve. Egy kis törtkrumplival igazán finom volt, ráadásul nagyon egészséges.

Te mivel egészítenéd ki a sort?

Csak egy emlék:

Reggelire a nagymamám friss lángossal várt, amihez citromos teát adott. A lángos kicsi volt, rombusz alakú és középen két kis bevágás volt rajta, picit megsózva. Ez a világ legjobb reggelije volt.

A krumplis gombóc leves, amit a zsírban kisütött krumplis pogácsák követtek sárgabarack lekvárral vagy fahéjas porcukorral.
A vízben kifőtt krumlit a nagymama összetörte igazi krumplinyomóval. Liszttel, tojással nagyon lágy tésztát készített, egy részéből gombócokat formált, egy részét kinyújtotta úgy másfél centis vastagságúra és kávés pohárkával kiszaggatta a pogácsákat. A gombócokat a krumli főzőlevében kifőzte, paprikás rántást és sok petrezselymet tett bele. A pogácsákat pedig forró zsírban kisütötte, lecsepegtette, aztán jöhetett rá a házi baracklekvár, vagy fahéjas porcukor.

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!