Az áremelkedés sok nyugdíjast ösztönöz arra, hogy kiegészítsék a jövedelmüket.

A kormány július elejére újabb nyugdíjemelést ígért, ugyanis a rekordmagas, májusban már 10,7%-os infláció mellett az év eleji 5%-os emelés után újabb, 3,9%-os korrekcióra van szükség. Azt viszont a két emelés egyszerre sem fogja fedezni, hogyha idén kétjegyű lesz az éves drágulás, már pedig sokan 10% körüli infláció prognosztizálnak 2022-re. Ráadásul ennél is nagyobb áremelkedést tapasztalhattunk az alapvető élelmiszereknél, ami a nyugdíjasokat különösen érzékenyen érintheti.

Az áremelkedés sok nyugdíjast ösztönöz arra, hogy kiegészítsék a jövedelmüket.

Jelenleg itthon több területen is munkaerőhiány van, a piac bővítésének pedig egyik lehetséges módja a nyugdíjasok alkalmazása. Mivel jelenleg sok a nyitott pozíció, illetve a drágulás érzékenyen érinti a nyugdíjasok, így nem meglepő, hogy egyre többen keresnek munkát az idősebb korosztály tagjai közül. 

A nyugdíjasok számára az is előnyössé teszi a munkavállalást, hogy teljes járulékmentességben részesülnek, így jövedelmük után csak az SZJA-t kell befizetniük. 

Magyarországon kb. 2,6 millió fő részesül nyugdíjban vagy nyugdíjszerű ellátásban. Közülük 150-200 ezren főre tehető azoknak a száma, akik megbízási szerződéses, munkaviszonyos, vagy szövetkezeti tagi foglalkoztatásban állnak. Ez nagyjából a nyugdíjban részesülők 7%-át jelenti.

A legkeresettebb nyugdíjas munkák és az órabérek

Jelenleg a kereskedelemben, vendéglátásban kínált állások a legnépszerűbbek a nyugdíjasok körében. A magasabban kvalifikált szakmai pozíciók és szakmunkák is érdeklik az idősebb korosztályt - igaz ez jóval kisebb számban jelenik meg a munkaerőpiacon.

A legalacsonyabb órabérek bruttó 1200 forint körül mozognak. A frekventált régiókban 1300–1400 forintos órabért is kifizetnek, míg a kiemelt, szakmai munkálnál már bruttó 2000 forinttól indulnak az órabérek.

Ha valaki heti 20 órában dolgozik, akkor bruttó 120 ezer forintos fizetéssel egészítheti ki a nyugdíját, ha 1500 forintos órabérrel számolunk. A szakmai munkáknál ez az összeg 160 ezer forint is lehet, illetve magasabb óraszám mellett természetesen ennél több is.

A legtöbb munkát vállaló nyugdíjas a Nők 40 programból nyugdíjazott hölgyek köréből kerül ki. Természetesen leginkább az egészségügyi állapot függvénye, mennyi idős korig vállal valaki folyamatosan vagy időszakosan munkát.

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!