Egyelőre nem tudják gyógyítani. A népszerű színészt is ez vitte el.

A tüdőfibrózis halálos betegség, a betegek tüdőszövetei egy fertőzés után nem gyógyulni, hanem hegesedni kezdenek. Gyakorisága egyre nő, ami a különböző környezeti ártalmaknak tulajdonítható. A betegség lappangva kezdődik, sokáig nem is okoz jellegzetes tüneteket. Eleinte terhelésre, később nyugalomban is jelentkező nehéz légzés, száraz köhögés figyelhető meg.

Nagyon nehéz felismerni a tüdőfibrózist, ami egyre gyakrabban fordul elő, és halálos betegség. Az érintettek fele 3 éven belül meghal. A mai napig nem tudják, hogy pontosan mi okozza – hangzott el a keddi RTL Híradóban.

Itthon 500-600 érintett lehet, de nagyon sok beteget nem diagnosztizálnak, így akár több ezer is lehet a számuk.

Müller Veronika tüdőgyógyász elmondta: diagnózistól számítva átlagosan hároméves túlélésre számíthatnak a betegek. A terápiában vannak ugyan előrelépések, de a kórt gyógyítani nem tudják, csak lassítani a folyamatot.

A betegség általában 65 évesen jelentkezik. A tudósításban bemutattak egy 55 éves nőt, akinél diagnosztizálták a kórt. Elmondta: minden évben többször tüdőgyulladása volt, és egyre rosszabbodott az állapota, végül kórházba került. Most gyógyszerrel kezelik.

A betegség diagnosztizáláshoz alaposabb vizsgálatra van szükség, a röntgen mellett CT-re is. Árulkodó tünet lehet az, ha valaki nehezen megy fel lépcsőn, nehézlégzés jelentkezik, száraz köhögést vált ki egy mély légzés vagy megváltozik a köröm szerkezete, és domború, úgynevezett óraüvegköröm jön létre. A kór lényege, hogy egy fertőzés után nem gyógyulnak meg a tüdő szövete, hanem hegesedés lép fel.

A betegség egész Európában gond, egyre több a beteg. Probléma az is, hogy a páciensek tájékozatlanok, illetve nem mennek orvoshoz a panaszokkal.

A népszerű művész, Helyey László is ebben a betegségben hunyt el.

Hirtelen lett rosszul egy színházi próbán. Légszomja lett, és elesett. Kórházba szállították, ahol kiderült, hogy először tüdőembóliára gyanakodtak, de kiderült, hogy tüdőfibrózisban szenvedett, aminek az eredetét nem sikerült kideríteni. 65 éves volt. 

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!