A szervezet többféle módon is jelez, csak vegyük észre!

A D-vitamin egy zsírban oldódó vitamin, melynek nagy szerepe van a csontok kalciummal való ellátásában, valamint az erős immunrendszer fenntartásában. Normál körülmények között szervezetünk ezt a vitamint az élelmiszerekből és a napfényből nyeri. Ha azonban bizonyos külső hatások következtében szervezetünk nem jut elég D-vitaminhoz, akkor szervezetünk különböző módon jelez számunkra, csak figyelnünk kell az alábbi jelekre.

1. Ha fejünk hangsúlyozottan izzadni kezd, ez egy jele lehet annak, hogy D-vitaminhiányban szenvedünk. A szakirodalom az újszülött babák fejének izzadását is e hiánnyal magyarázza. A felnőtteknél a fej túlzott izzadása ellentétben a test többi részeivel, szintén erre utalhat. Ha ezt tapasztaljuk, minél előbb forduljunk orvoshoz a pontos diagnózis megállapítása érdekében.

2. Ha fájnak a csontjaink, szintén erre utaló jel lehet, mivel ilyenkor akadályozva van a csontok kalciummal való ellátása, és ez a csontok gyengülését eredményezi. Ilyen esetben szakorvos által előírt D-vitaminkúrát kell tartani, hogy megelőzzük a csontritkulást.

3. Az izomfájdalom is a D-vitaminhiány tünete lehet, hiszen nem csak a csontokra van negatív hatással, hanem az izmokra is, Ilyen esetben könnyen elfáradnak izmaink és sokáig tart a regenerálódásuk is.

4. Fáradságot és gyengeséget is érezhetünk D-vitaminhiány esetén. Bár ezt sokszor hajlamosak vagyunk a stresszes életmódunk számlájára írni, a szakemberek megfigyelései szerint, a D-vitamin pótlásával kiküszöbölhetőek ezek a panaszok.

5. A gyenge immunrendszer is a D-vitamin hiányának a számlájára írható. Még az antibiotikumos kezelések elődjeként, az akkori orvosok a tuberkulózis kezelésére a napfény terápiát írták fel betegeiknek, nem kevés sikerrel.

6. Ha lassan gyógyulnak az ütések okozta sebek, ugyancsak D-vitaminhiányra gyanakodhatunk. A kellő mennyiségű D-vitamin ugyanakkor jó hatással van a vércukor és a megfelelő koleszterin szinten tartására is.

7. Ez a hiány hajhullást is eredményezhet. Ilyen esetben a hajszálak elvékonyodnak, töredezetté válnak és hullani kezdenek.

8. Nyugtalanságot és depressziót is okozhat a D-vitaminhiány. Szervezetünk, miután feldolgozza a D vitamint, dopamint és szerotonint termel, mely az agy helyes működéséhez szükséges. Ha nincs megfelelő D vitamin ellátás. akkor lép fel a nyugtalanság és a depresszió, sőt súlyosabb esetekben akár a szkizofrénia is.

Mindezek tudatában, ha észleljük magunkon a fent leírt tünetek valamelyikét, forduljunk orvoshoz, hogy a megfelelő D vitamin adaggal minél előbb kiküszöbölhessük a problémát.

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!