A magyar nők nyugellátása 15 százalékkal marad el férfiakétól.

A nőknek duplán fontos a jó nyugdíj, hiszen statisztikailag hosszabb ideig élnek. Ráadásul esetükben létezik egy úgynevezett bér- és nyugdíjszakadék.

Az Európai Bizottság tavaly publikált egy nyugdíjakat vizsgáló tanulmányt, melyből kiderült, a magyar nők nyugellátása 15 százalékkal marad el férfiakétól. A jelenség okai sokrétűek. A nők általában korábban mennek nyugdíjba. A férfiakhoz képest nagyobb valószínűséggel inaktívak a munkaerőpiacon rövidebb-hosszabb ideig, például gyermekvállalás miatt, vagyis életük során többször is előfordulhat olyan helyzet, hogy vagy nincs munkahelyük, vagy nem fizetett munkát végeznek.

Ugyanakkor aktív éveikben is jellemzően kisebb óraszámban és/vagy kevesebb évet dolgoznak, valamint átlagosan alacsonyabb fizetést kapnak. Ez a kombináció azt eredményezi, hogy mind az élethosszra vetített járulékfizetési időszakuk, mind a befizetett járulékuk mértéke a férfiaké alatt marad.
A nyugdíjcélú megtakarításokra való odafigyelés, az egyéni megtakarítás fontossága a nők számára ezért különösen kiemelkedő.

A nyers igazság az, hogy a jó nyugdíj azoknak adatik meg, akik aktív korukban sokáig és szépen kerestek, és azoknak, akik időben gondolkodtak előre.

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!