Hogyan tisztítsuk mosógépünket?
Miután alaposan áttanulmányoztam a használati utasítást és több hogyan tisztítsuk meg automata mosógépünket a szennyeződésektől tartalmú videó megtekintését követően, rájöttem, hogy gyakorlatilag a mosógép összes alkatrészét meg kell tisztítani: a dobtól a szűrőig.

1. Mosógép ajtó

A mosás után nem csak a ruha marad nedves, de az ajtaja is. Lehetőség szerint mindig hagyd nyitva a mosógép ajtaját, hogy a nedvesség miatt ne penészedjen be. De a legjobb, ha egy jó nedvszívó ronggyal letörlöd.

2. Ajtó gumi (gumiszigetelés)

A gumiszigetelést is célszerű áttörölni minden mosás után, hogy elébe menjünk a penészesedésnek. Ha már penészes, bármilyen tisztítószerrel vagy szódabikarbónával tiszíthatjuk.

Ha nagyon bepenészesedett a mosógéped és ezzel együtt kellemetlen szagok is jelentkeznek, akkor erős hatású tisztítószert kell alkalmazni. Vedd figyelembe, hogy klórtartalmú szereket nem ajánlott sűrűn alkalmazni, mert károsíthatják és deformálhatják a gumiszigetelést.

A kiválasztott tisztítószerből tegyél egy keveset egy szivacsra. Óvatosan húzd magad felé tömítést és tisztítsd meg a fémrész környékét. Ugyanezzel a módszerrel tisztítsd meg magát a tömítő gyűrűt is. Legyél óvatos, ne húzd meg túlságosan erősen a gyűrűt, nehogy megsérüljön!

3. A dob vízkőtől való megtisztítása

A vízkövet egy nagyon egyszerű, ugyanakkor hatékony módszerrel távolíthatjuk el a mosógépünk dobjáról és fűtőszáláról. És még a pénztárcánkat is megkíméli.

A vízkő leggyakrabban kalcium- és magnézium karbonátból áll, azaz ellene szerves vagy szervetlen savakat kell alkalmazni. Ilyen fajta savak minden háztartásban megtalálhatóak. Segítségedre lehet az ecet, vagy a citromsav.

A citromsav legegyszerűbb felhasználási módja a következő. Szükséged lesz 1-6 csomag citromsavra. A citromsav mennyisége függ a mosógép töltő térfogatától és a szennyeződés mértékétől.

Tölts a mosószer adagolóba citromsavat és indítsd el a mosógépet a legmagasabb hőmérsékletű és mosási idejű programmal.

4. Adagoló tartály

Vedd ki a tartályt a mosógéped használati utasításának megfelelően. A mosószer maradékokat távolítsd el bármilyen tisztítószer segítségével, majd töröld szárazra a tartályt.

A rozsdafoltokat ecet és szódabikarbóna keverékkel távolíthatod el. A keverékkel kend be a tartály teljes felületét, majd hagyd hatni 30 percig vagy akár néhány órán keresztül.

5. A mosógép szivattyú tisztítása

Ha szűrő erősen szennyezett, akkor idővel a gép nem tudja elvezetni a vizet, ezért a víz más irányba indul el és bárhol kifolyhat. Szerencsére a mosógép szűrőjének a tisztítása nagyon egyszerű feladat.

Nyisd ki a mosógép szűrőnek a fedelét. Ez általában a mosógép alsó részén található. Mielőtt levennéd a szűrő fedelét, teríts egy törölközőt a padlóra és készíts oda egy kisebb edényt a lefolyó víznek.

A szűrő fedelét az óramutató járásával ellenkezőleg csavard ki és távolíts el minden összegyűlt szennyeződést a nyílásból: ami lehet akár pénzérme, hajszál, szőr, fogpiszkáló és ezer más apróság. Tisztítsd meg a nyílást, majd zárd vissza és csukd be a takaró lemezt.

+ 1 tipp:

Célszerű minden mosásnál kis pohár ecetet is betölteni az adagolóba. Oldja a vízkövet és lágyítja a ruhákat.

Egy tapasztalat, ami szintén sokak számára érdekes lehet.

'Szerencsém van, az én mosógép szerelőm az ország legjobb szerelője, aki lelkiismeretes. Mikor megvettem az új gépemet, felhívtam tanácsért, hogy milyet válasszak? Rögtön mondta, hogy LG vagy Bosch vagy Miele legyen. Hát elöltöltős LG lett, és nem csalódtam, életem legjobb mosógépe! TANÁCSÁRA az első mosástól alkalmazom az Aldi saját márkás tablettáját ( 51 db van a dobozban egyesével csomagolva és 1000,-Ft / doboz, de sokáig elég) TANDIL Kalkstop-Tabs. Nem engedi lerakódni a gépben a vízkövet, lágyítja a mosóvizet, nem olyan kő kemény a frottír törölköző pl.. Nagyon jó, mert a lágyabb vízben a mosópor is jobban ki tudja fejteni a hatását. MEREM AJÁNLANI! Én minden mosás után egy Vileda kendővel megtörölgetem a perem gumit, az ajtót kívül és belül, és minden mosás után kiveszem a mosószer adagolót és meleg langyos vízben elmosom a mosdónál, Viledával szárazra törlöm és úgy megy vissza a helyére. 3-4 havonta kitisztítjuk az alsó szűrőt. Úgy érzem, hogy egy 130 ezer Ft-os gépet érdemes gondozni.'

Ha figyelembe veszed ezeket az egyszerű tanácsokat, akkor a mosógéped nemcsak újszerűen fog kinézni, de jobban is fog működni, a ruhák a mosás után tisztábbak, lágyabbak és illatosabbak lesznek. 

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!