Az antibiotikumok leggyakoribb mellékhatása a hasmenés és a hányinger. De van egyéb is!

Az antibiotikumok leggyakoribb mellékhatása a hasmenés és a hányinger. Ezt szinte mindenki tudja, vagy az orvostól vagy a saját tapasztalatából. De amerikai tudósok azt találták, hogy az antibiotikumot szedők legalább 20%-át egyéb mellékhatások is érintik. Ezekről tudhatsz meg többet most.

Gombás fertőzés

Az antibiotikumok megváltoztathatják a baktériumok élőhelyeit a szervezetben, így megnő az esélye a gombás fertőzéseknek. Ez kialakulhat a szájban, a köröm alatt vagy a bőrön.

Mit tehetsz ellene? Ha hosszútávon kell szedned a gyógyszert, szedj vele párhuzamosan gomba elleni készítményt is.

Fogak elszíneződése

A tetraciklin elszínezheti a fogakat 8 évesnél fiatalabb gyerekeknél. Ha egy terhes nő szedi ezeket az antibiotikumokat, megnő az esélye, hogy a születendő babának problémái lesznek a fogzománccal.

Mit tehetsz ellene? A tudósok nemrégiben azt az eredményt kapták, hogy a modern antibiotikumokban lévő doxiciklin nem árt a fogaknak, ezért következmények nélkül szedhető.

Láz

Ha azt veszed észre, hogy közvetlenül az antibiotikum beszedése után leszel lázas, feltehetően allergiás vagy a gyógyszerre, és ez okozza a lázat. Ez bármelyik antibiotikumnál előfordulhat, de legtöbbször a béta-laktám antibiotikumok, a cefalexin, a minociklin és a szulfonamid okozzák.

Mit tehetsz ellene? A láz többnyire nagyon gyorsan elmúlik magától. De ha túl magasra szökik a hőmérsékleted, próbáld meg lehúzni, és kérd meg az orvost, hogy írjon fel másik antibiotikumot.

Allergiás reakció

Az egyik legveszélyesebb, ami az antibiotikumok szedésénél előfordulhat, az allergiás reakció. Ilyenkor viszkető kiütések, a szemhéj, a nyelv, az ajkak vagy akár a torok bedagadása is előfordulhat, ami anafilaxiás sokkhoz vezethet. Ilyen esetekben egy adag adrenalin akár életet is menthet.

Mit tehetsz ellene? Számolj be az orvosodnak az allergiás reakciódról, ő pedig egy másik típusú antibiotikumot fog felírni. Légy óvatos az új gyógyszerrel is, hiszen ennél is felléphetnek allergiás reakciók.

Napérzékenység

Egyes antibiotikumok (tetraciklin, fluorokinolon, szulfon) befolyásolhatják, hogy a bőr mennyire érzékeny az ultraviola sugarakra. Ha a gyógyszer szedése közben túl sok napfénynek teszed ki magad, nagy a leégés kockázata.

Ugyanezek az antibiotikumok már 15 perc napon való tartózkodás után is okozhatnak kiütéseket.

Mit tehetsz ellene?A legjobb, ha délelőtt 10 és délután 2 között nem mész a napra, napvédőt használsz, és ruhákkal takarod el a bőrödet.

Szívproblémák

Nem fordul elő gyakran, de az antibiotikumok szívproblémákat is tudnak okozni. Általában szívritmuszavar vagy alacsony vérnyomás fordul elő.

Többnyire az eritromicin és a fluorokinolon mellékhatásai ezek.

Mit tehetsz ellene? Keresd fel az orvost, és kérj másik antibiotikumot.

Fejfájás, szédülés

Nagyon gyakori mellékhatásai az antibiotikumoknak. Általában megszűnnek, amint abbahagyjuk a gyógyszer szedését.

Mit tehetsz ellene? Ha a fejfájásod nagyon erős, vegyél be fájdalomcsillapítót. Ha elviselhetetlen, keresd fel az orvost, valószínűleg másik gyógyszert fog adni.

Ha a fentiek közül bármelyik mellékhatást észleled magadon, önállóan ne cselekedj, keresd fel az orvost!

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!