Így lehet megkülönböztetni, mi a gyomorfájás oka.

Ha a benne termelődő maró sav és az emésztéshez szükséges pepszin ellen nem képes megfelelően védekezni a gyomor, ráadásul szervezetünkben elszaporodik egy heliobacter nevű baktérium is, akkor először csak égő érzés keletkezik. Később gyulladás alakul ki, végül pedig a gyomorfekély.

Ha a fájdalom étkezés után egy órával, illetve éjszakánként jelentkezik, s néha hányás lép fel, amely után jobban vagyunk, a diagnózis valószínűleg a fekély.

A diagnózis felállításának legbiztosabb módja a gyomortükrözés, amely nem kellemes, de teljesen veszélytelen és rengeteg információval szolgál az orvosnak.

A kezelés ma már leggyakrabban gyógyszerrel történik.

A legtöbb fekély azonban nem is a gyomorban hanem a patkóbélben alakul ki. Ezek a fekélyek fájdalmasak ugyan, de soha nem lesz belőlük rákos daganat.

Ha gyakran fáj a gyomrod néhány dologra oda kell figyelned, hogy elkerüld a komolyabb bajt.

  • Ne szedj, különösen ne éhgyomorra nem szteroid gyulladás és fájdalom csökkentőket, például paracetamol vagy, amidazophen tartalmú tablettát.
  • Ne terheld a gyomrod zsíros, nehéz ételekkel.
  • Egyszerre soha ne egyél sokat.
  • Rágj sokat és sokáig.
  • Fogyassz sok rostos ételt.
  • Rengeteget teszel az egészségedért, ha sikerül letenned a cigit, és elkerülni a stresszt. A tartós feszültség ugyanis nagyon gyakran okoz gyomorproblémákat.
(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!