Nagyon sok embert érint - főleg az idősebb korosztályban.

Akár négy és félszeresére drágulhatnak a vérrögképződést megakadályozó terápiás készítmények. 

A vérhígítót szedő betegek jelenleg 678 és 3393 forint közötti összeget fizetnek a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) által finanszírozott termékekért a patikákban. Az október 1-jétől életbe lépő árváltozás a leggyakrabban használt termékeket érintheti, amellyel a betegek terhei drasztikusan, akár 450 százalékkal is megemelkedhetnek.

Az ősz közepétől induló hatósági eljárás keretében a NEAK úgy akarja átalakítani a támogatási rendszert, hogy a jövőben a támogatás mértéke egységes lesz készítményenként, azaz a különböző mennyiségű heparint tartalmazó termékek azonos támogatást kapnak.

A megelőzésre használt vérhígítókért 4500 forint körüli összeget, a terápiás készítményekért pedig 15 600 forintot kell majd fizetni a gyógyszerszedőknek

Magyarországon évente százezer lakos esetében 160 mélyvénás trombózis és harminc-negyven halálos kimenetelű tüdőembólia fordul elő. Azoknál a betegeknél, akik műtéten esnek át, szignifikánsan nő a vérrög kialakulásának valószínűsége.

A heparinkészítményeket elsősorban olyan betegek kapják, akiknél vérrög alakult ki valamelyik szervükben, vagy nagy a vérrög kialakulásának veszélye. Ezeket a gyógyszereket nagy mennyiségben alkalmazzák a kórházak, de a betegek önmaguknak is be tudják adni az injekciót, így patikában is sok fogy.

A heparintartalmú készítményeknek a koronavírus-járvány alatt is jelentősen nőtt a felhasználásuk, mivel a vírus által okozott vérrögképződést ilyen gyógyszerekkel előzték meg, valamint kezelték.

A heparinkészítmények alapanyagát speciálisan tartott sertések feldolgozásakor állítják elő. Az alapanyag a sertéspestisjárvány következtében most csak korlátozottan elérhető.

Ezért az elmúlt időszakban az évtizedeken keresztül elérhető három termékből kettőt kivontak a piacról, majd egy visszatért magasabb áron, de a páciensek döntő többségét a mindvégig elérhető harmadik készítmény látja el.

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!