Most sokan fedezik fel újra a jótékony hatásai miatt!

Sokan fedezik fel újra a kukoricalisztből készített kásás finomságot, a puliszkát, aminek a kalória tartalma is nagyon kedvező. Kevesen vannak tisztában azzal, hogy a puliszka megfázásra, epekővel rendelkezők kezelésére is alkalmas, és diéta alatti fogyasztása elősegíti a testsúly csökkenést is, nem véletlenül ajánlják a szakemberek, mivel jó hatással van a bélrendszerre.

A puliszkát sokan titulálják a szegények ételének, mert olcsó és az elkészítése sem nehéz. A legfrissebb kutatások szerint azok az indián törzsek, ahol sokat fogyasztottak kukoricát főtt vagy nyers formában, átlagosan hosszabb életűek voltak mint azok, ahol az étrendnek nem volt része a kukorica.

A kukoricaszemekben megtalálható aracin- és palmitinsav származékok nagyon hasznosak a szervezetnek, mert könnyen felszívódnak a belekben, hamar a véráramba jutnak és intenzív kémiai hatást váltanak ki a szervezetben, melynek eredménye a vérben lévő toxikus elemek semlegesítése. Ezzel elősegítik a máj működését és csökken a terhelése, és ezzel a megbetegedés esélye.

Sok előnye mellett ha a puliszkát a kenyérrel szembeállítjuk, akkor a számokból az derül ki, hogy négyszer kevesebb kalóriát tartalmaz, mint a hagyományos kenyér. Rengeteg recept található a puliszka elkészítésére.
A kukoricalisztet lehet sós vízben vagy tejben is főzni, ennek mennyisége szabályozza a puliszka állagát. Használják köretként akár egy pörkölt vagy töltött káposzta mellé, vagy túróval elkészítve. Magyarország déli részen édesen készítik, mézzel vagy cukorral és fahéjjal, máshol lekvárral fogyasztják.

Tudta, hogy:
- 100 gramm kukoricaliszt 351 kalóriát, és 100 gramm kukoricapehely 520 kalóriát tartalmaz?
- A puliszkát tökéletesen lehet szeletelni, ha a kés pengéjét megnedvesítjük?
- Nem csomósodik meg a puliszka, ha a lisztet a forró vízbe való öntés előtt hideg vízzel locsoljuk meg?
- A vaníliacukor is lehet a tökéletes puliszka titka?
- A puliszka nem hizlal, de tejföllel, túróval fogyasztva olyan hatása van, mint egy kiadós vacsorának?
Fogyókúra esetén a puliszkát joghurttal és tehéntúróval ajánlott fogyasztani!

Puliszka diéta:
- reggeli: forró puliszka, lágy tojással és tejjel
- ebéd: a megszokott étkek, a kenyeret viszont helyettesítsük puliszkával
- vacsora: puliszka aludttejjel vagy joghurttal

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!