Egy doktornő figyelt fel a sok hasonló tünetű páciensre - így derült ki, hogy egy új mutáns vírussal van dolga.

Angelique Coetze, a Dél-afrikai Orvosok Szövetségének elnöke azt mondta, hogy az új variáns kialakulásának gyanúja is azért merült fel bennük, mert a koronavírusos páciensek szokatlan tüneteket jeleztek az ország fővárosában, Pretoriában.

    A tüneteik teljesen eltérőek, de sokkal enyhébbek is voltak azokhoz képest, akiket korábban kezeltem

– mondta Coetze. Beszámolója szerint az eltérő hátterű és etnikumú, többségében fiatal embereknél intenzív fáradékonyságot figyeltek meg, egy hatéves gyermeknek pedig rendkívül magas volt a pulzusa. A szaglásuk, ízlelésük azonban normális maradt.

Az orvos november 18-án fordult a vakcinákat szabályozó tanácsadó testülethez. Addigra már körülbelül két tucat páciense (a társaság fele nem volt beoltva koronavírus ellen) jelentette a szokatlan tüneteket.

Többségük egészséges maradt, viszont „rendkívül fáradtnak” érezték magukat állandóan. 

Angelique Coetze arról is beszámolt, hogy utóbb az említett hatéves gyermek állapota is normalizálódott. Mint mondta, az eddigi megfigyelések alapján az összes páciense egészséges maradt, de az idős, illetve legyengült immunrendszerű, más betegségekkel rendelkező emberekre még mindig veszélyes lehet a vírus. 

Érdekes tény, hogy a dél-afrikai demográfiai adatok nagyon eltérnek egy átlagos európai országétól. A lakosságnak csak körülbelül 6 százaléka 65 év feletti. Ez azt jelenti, hogy a vírussal szemben érzékenyebb idős réteg igen szűk kört jelent.

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!