Az adathalász támadások jórészét kis odafigyeléssel fel lehet ismerni.

Visszaélnek a Magyar Posta (MP) nevével: értékes nyereményt ígérve személyes adatokat kérnek ismeretlenek. 

Az utóbbi hetekben gyakori, hogy nem létező csomag érkezését jelzik, és annak árát kérik a csalók – tett közzé figyelmeztetést a Magyar Posta. Közben továbbra is sokszor élnek vissza a posta nevével értékes nyereményeket, számos esetben mobiltelefont ígérve. Az elkövetők számos módon: e-mailben, böngészés közben felugró ablakban vagy SMS-ben kérik el ügyfelek személyes adatait, bankkártyaszámot, esetleg PIN-kódot vagy egyszerűen pénzt, az értesítésben pedig a Magyar Posta logóját és arculati elemeit használják. 

A közlemény szerint fontos tudni, hogy az MP sem telefonon, sem sms-ben, sem emailben nem kér be érzékeny személyes adatokat, böngészés közben felugró ablakokban nem hirdet. A valóságos postai akciókhoz pedig minden esetben tartozik játékszabályzat, amelyben leírják, hogy a nyerteseket milyen módon értesítik. 

Az adathalász támadások jórészét a posta szerint kis odafigyeléssel fel lehet ismerni. Gyakori, hogy magyartalan vagy nyelvtanilag helytelen a megfogalmazás, előfordul, hogy hiányoznak az ékezetek a megérkező e-mailekben, SMS-ekben. Gyanakvásra adhat okot az is, ha olyan nyereményjátékról kap valaki értesítést, ami ismeretlen számára. Minden esetben érdemes az „akciót” ellenőrizni a Posta honlapján, ahol minden lényeges tudnivalót közzétesznek.    

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!