A macskamenta, más néven nepeta cataria, a mentafélék családjába tartozik, és eredetileg Európában és Ázsiában őshonos. A növény számos kémiai anyagot tartalmaz, köztük, nepetalaktont, amely a macskákra különleges hatást gyakorol. A macskamenta szárított leveleit gyakran használják játékokban és játékszerekben, hogy ösztönözzék a macskákat a játékra és az aktív mozgásra.

Miért imádják a macskák?

A macskamenta iránti vonzalom hátterében álló fő ok a nepetalakton, egy olyan vegyület, amelyre a macskák különleges érzékenységgel reagálnak. Amikor a macskák belélegezik vagy megérintik a macskamentát, a vegyület stimulálja az orrüregben lévő receptorokat, és kiváltja a macskákban a boldogság és a jólét érzését. A nepetalakton hatása rövid, ám intenzív, és sok macska kifejezetten élvezi a vele járó eufórikus állapotot.

Élettani hatások

A macskamenta hatása általában 10-15 percig tart, majd a macska érdeklődése fokozatosan elhalványul. Az élettani hatások közé tartozik a cica intenzív nyalogatása, dörgölőzése és a játékra való fokozott hajlandóság. Bár a macskamenta nem káros a macskák számára, mértékletességben érdemes alkalmazni, mivel egyes macskák túlzottan is reagálhatnak rá.

A macskák reakciója a növény illatára genetikától függően különböző lehet: az ivarérett korosztálynak kb. 50 százalékára van mámorító hatással. Nem csak a házimacskák rajonganak érte, hanem a nagymacskák is. Ezzel szemben állítólag a patkányokat elűzi az illata.

A macskamenta és az emberek

A macskamenta az emberek számára nem okoz hasonló hatást, mint a macskáknak. Bár a növényt hagyományosan használják gyógyászati célokra, például nyugtatóként vagy emésztési problémák kezelésére, az emberek nem tapasztalják meg ugyanazt az eufórikus reakciót, amit a macskák által mutatnak.

A macskamenta termesztése

A saját kertünkben termesztett macskamenta miatt nem csak a cicánk lesz boldog, hanem a növényeink is, mert speciális hatóanyagának köszönhetően távol tartja a rovarokat és a kártevőket is.

A növény meglehetősen igénytelen, a napos helyeket szereti, de szinte mindenféle táptalajon megnő. Az első virágzás után egy kicsit érdemes visszavágni, hogy ezzel biztosítsuk másodvirágzást.

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!