A nagymamám is így csinálta, tőle tanultam. Mindig így sütöm, nekünk ez a recept vált be a legjobban.

Hozzávalók

  • 5 kg kockára vágott zsírszalonna,
  • 3 dl víz,
  • kb. 1.5 dl tej.

5 kg kockára vágott zsírszalonnát egy nagy lábasba rakunk, de kb.3/4 -ig, hogy könnyebben tudjuk keverni. Feltesszük a tűzre, aláöntünk 3 dl vizet, közepes lángon kezdjük sütni, többször megkeverve. Amikor a víz már elpárolgott (kezd sisteregni a zsír), lejjebb vesszük a lángot és így sütjük tovább. Ismét többször megkeverve, mert hamar leég. Ha már elegendő zsír sült ki, újra közepesre vesszük a lángot és így sütjük készre.

Ha elkészült, levesszük a tűzről és pár percig hagyjuk hűlni. Szedőlapáttal egy fém tésztaszűrőbe szedünk belőle, burgonyatörővel kinyomjuk a felesleges zsírt (egykezes krumplitörővel is meg lehet oldani), lecsöpögtetjük és tálba tesszük a kész töpörtyűt. Zománcos zsírosbödönbe szűrjük a zsírt, hűvös helyen, nem lefedve hűtjük ki.

Tipp: ha már pirosra sült, vegyük le a tűzről, hagyjuk kicsit hűlni, kb. 1.5 dl tejet adagoljunk hozzá de csak szinte cseppenként, folyamatosan keverve. Nem szabad egyszerre hozzáönteni mert kifut a zsír az edényből. Finom lesz tőle a töpörtyű és a zsír is.

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!