Egy szív- és érrendszeri konferencián számos eredményt mutattak be tudósok és orvosok a szakma számára. Ezek közül az egyik legérdekesebb az volt, hogy a szívinfarktusok száma nem egyenlő arányban oszlik el a hét napjai között: a hétfő toronymagasan vezet.

Több mint tízezer eset megvizsgálása után kiderült, hogy a hét napjai közül hétfőn kapnak a legtöbben szívinfarktust. Ebben biztosan közrejátszik, hogy az általános munkahét hétfőn kezdődik. A hétvégi pihenőnap után tehát jön egy intenzív terhelés - életkortól függetlenül kinek-kinek más. Lehet izgulni egy vizsga miatt, vagy a munkahelyi gondok miatt, de idősebb korban az is megterhelő, ha pl. el kell menni valahová hivatali ügyintézés, orvos, stb. ügyben.

Az okok közé sorolható a szervezet cirkadián ritmusa, vagyis az alvási és ébrenléti ciklusa, de a pontos összefüggést még nem tudták feltárni.

Azt se felejtsük el, hogy hétvégén ügyeleti rendszer működik az egészségügyi szolgáltatásokban. Sok beteg gondolja, hogy nem ez a legjobb időpont a panaszokkal megkeresni az orvost. A várakozás feszültsége is extra tehet ró a szervezetre, és lehet, hogy éppen akkor csúcsosodik ki, amikor végre elindul a beteg az orvoshoz. 

Magyarországon évente átlagosan 5-6 ezer ember veszíti életét heveny szívizomelhalás miatt.

Nekik azonnali kivizsgálásra és kezelésre van szükségük, hogy a szívük károsodását minimalizálják. Ez általában sürgősségi angioplasztikát és egy olyan eljárást jelent, amely újra megnyitja az elzáródott koszorúeret, hogy ismételten vér áramolhasson a szívbe.

 

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!