Ez a laktató, kiadós étel sok magyar háztartásban számít kedvenc fogásnak. A jó rakott krumpli nem száraz, éppen ellenkezőleg, inkább nagyon is szaftos és puha.
A klasszikus, 'magyaros' rakott krumpli
Hozzávalók:
- 8-10 db közepes burgonya,
- 5 db főtt tojás,
- 25 dkg kolbász,
- 660 g tejföl,
- 2 evőkanál sertészsír,
- só ízlés szerint
Főzzük meg héjában a krumplit és a tojásokat is. Ha megfőttek, pucoljuk meg mindkettő alapanyagot, és vágjuk őket karikákra. Míg a krumpli és tojás fő, addig vágjuk fel a kolbászt is.
A zsírt olvasszuk meg, keverjük bele a tejfölt, és picit sózzuk meg, majd egy nagy tepsi alját ezzel kenjük ki.
Első rétegnek a burgonya jöjjön, amit ha lepakoltunk, locsoljunk meg a zsíros tejföllel. Erre jöhet a tojás, amit ugyancsak zárásként locsoljunk meg. Majd a kolbászokat is rakjuk le egy rétegben, és zárásként a maradék burgonyát.
A maradék tejföllel locsoljuk meg az egészet, nem baj, ha kicsit 'tocsog' a tejfölben a rakott krumpli, másnap annál jobb lesz.
A tepsit tegyük 200 fokra előmelegített sütőbe, és 1 órán át süssük a krumplit. Ha kész, vegyük ki, egy picit pihentessük, aztán már fogyaszthatjuk is!
(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!