A cink nélkülözhetetlen ásványi anyag az emberi szervezet számára. Szerepet játszik az immunrendszer megfelelő működésében, a sejtek ellenálló képességének fenntartásában. Bár csak kis mennyiséget igényel belőle a szervezet, a cink hiánya súlyos következményekkel járhat.
Kiemelten fontos mikroelem, ellenőrzi és irányítja az anyagcsere-folyamatokat, és közel 70 enzim működését szabályozza.
A vas után a cink a második legnagyobb koncentrációban megtalálható ásványi anyag a szervezetben. A legtöbb cink az agyban, a májban, a vesében, az izmokban, a csontokban, a szemben, illetve a prosztatában található meg. A cink hozzájárul az idegrendszer, a hormonrendszer és az immunrendszer normál működéséhez, a vércukorszint szabályozásához, továbbá részt vesz a sejtosztódásban, a sejtnövekedésben is.
Miért fontos a cinkpótlás?
A cinknek szerepe van a látás, a szaglás és az ízlelés folyamataiban, antibakteriális hatásával segíti a bőr tisztítását, a sebgyógyulást, a szervezet méregtelenítését, semlegesíti a szervezetbe kerülő mérgező, ártalmas fémeket. Fokozza a szellemi frissességet is, és meggátolja az érelmeszesedést okozó koleszterin lerakódását.
Immunrendszer-erősítő tulajdonsága is jelentős, főként a járványos időszakban ajánlják a cink kiegészítő pótlását mind megelőzésként a védekező képesség megerősítéséhez, mind betegség alatt a szervezet gyorsabb regenerálódásának elősegítéséhez.
A cink a kisgyermekek számára nélkülözhetetlen a növekedéshez, felnőtt férfiaknál pedig az egészséges spermiumok termeléséhez, a prosztatabetegségek megelőzéséhez és a vér tesztoszteron szintjének fenntartásához.
A cinkhiány jellemző tünetei:
- gyakori fertőzéses megbetegedések
- gyomor- és bélrendszeri problémák
- romló szag- és ízérzékelés
- étvágytalanság
- fokozott hajhullás
- körömtöredezés, fehér foltok megjelenése
- bőrgyulladások, száraz, érdes bőr, ekcéma
- elmaradás a nemi érésben
- termékenységi problémák
A cink természetes forrásai
A cink legfőbb természetes forrásai a fehérjékben gazdag ételek, mint például a tengeri herkentyűk, a rák, a halak, a hús- és tejfélék, a máj, a tojás, valamint a hüvelyes zöldségek. Fontos szempont lehet az étrend megválasztásakor, hogy az állati eredetű cink sokkal jobban hasznosul, mint a növényi eredetű.
Napi cinkszükséglet
A cink optimális mennyisége felnőtteknek számára naponta 10-20 mg közötti, terápiás céllal adagolva ez napi 45-50 mg-ra is növelhető.
A megfelelő mennyiségű fehérje fogyasztása nagyban segíti a cink felszívódását. A gabonafélék rostja, a spenót oxálsavtartalma azonban jelentősen csökkentheti a cink felvételét, mint ahogyan a fogamzásgátló tabletták, valamint bizonyos fertőzések kezelésére felírt gyógyszerek, kenőcsök tetraciklintartalma is.
Kinek fontos a cink pótlása?
- 40 évnél idősebb férfiaknak, mert csökkentheti, vagy meg is előzheti a jóindulatú prosztata-megnagyobbodást.
- Kisgyermekeknek, hogy megfelelő ütemben fejlődhessenek.
- Azok számára, akik elkapják az influenzavírust, gyorsabb gyógyulást eredményezhet.
- A bőrproblémáktól, ekcémától, aknétól, pattanásoktól szenvedőknek, mert a cink természetes úton javít a bőr állapotán.
- Erős hajhullás esetén, melynek egyik fő oka lehet a cink hiánya.
- Az egyoldalúan táplálkozóknak, szigorú diétát folytatóknak.
- Termékenységi problémáknál a pároknak, hogy elősegíthessék a spermiumok egészséges termelődését és befogadását.
- A sportolóknak, akiknek az átlagosnál több cinkre van szükségük.
(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!Tipp: Ha cink biszglicinát tartalmú készítményt napi 50 mg-os mennyiségben fogyasztasz 3 hónapig, akkor nagy eséllyel visszanyered a szaglásod és ízlelésed. Érdeklődj a gyógyszertárakban, vagy keresd a drogériákban.