Hogyan épül fel az új kedvezményrendszer és mit kell tudni a nyugdíjas utazási kedvezmény 2024-ben életbe lépő változásairól? Mutatjuk a legfontosabb tudnivalókat.

Európában egyedülálló utazási kedvezményben részesülnek hazánkban a nyugdíjasok, mivel az idős utasoknak jellemzően legfeljebb 25-50% kedvezményt biztosítanak más EU-tagállamok. Magyarországon a 65 év felettiek a közforgalmú személyszállítási eszközökön (vonat, helyközi autóbusz, HÉV, elővárosi autóbusz, komp, rév) a személyi azonosításra alkalmas okmányuk felmutatásával díjmentesen utazhatnak.

A 65 évnél fiatalabb nyugdíjasok számára  az “Ellátottak utazási utalványa” alapján 50%, illetve 90%-os kedvezmény vehető igénybe. Az 50%-os kedvezményt évente 16 alkalommal, a 90%-osat évente 2 alkalommal használhatják fel. Ráadásul két darab 50%-os kedvezmény bármikor beváltható egy darab 90%-os kedvezményre.

A legfontosabb változás a MÁV-nál és a Volánbusznál, hogy 2024 március elsejétől minden  14 év alatti és a 65 év feletti utas díjmentesen, minden a 14 és 25 év közötti utas pedig félárú jegy igénybevételével utazhat. A jelenlegi 15-féle bérlet konstrukció helyett márciustól csak kettő marad: a vármegye- és országbérlet. Az eddig igénybe vehető 65 kedvezmény típust 20-féle igénybe vehető kedvezmény váltja fel, nagyban egyszerűsödik a rendszer.

Március 1-től díjmentesen utaznak a járatokon azok, akik eddig „jelképes”, 90 százalékos kedvezménnyel utaztak, azaz a tartós betegek, fogyatékkal élők, valamint a nagycsaládosok. A helyi tömegközlekedés számukra eddig is ingyenes volt, mostantól azonban ez a kedvezmény a helyközi tömegközlekedéssel egységessé válik.

Az országbérlettel lehetőség lesz a vonatokon az első és prémium osztályra történő kiegészítő jegy megváltására is, a vármegyebérleteknél azonban marad a korlátozás: ezek InterCity vonatokon továbbra sem lesznek használhatók.

Azok a 65 év alatti nyugdíjasok, akik ellátotti utazási igazolvánnyal rendelkeznek, kedvezményes vármegye- és országbérletre lesznek jogosultak, a jelenleg 90 százalékos kategóriába tartozóknak:

  • fogyatékkal élőknek,
  • tartós betegeknek,
  • nagycsaládosok,
  • a magyar igazolvánnyal utazóknak ingyenes lesz a közösségi közlekedés.
(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!