Melyikkel kezdjük?

Nézzük először a jó hírt!

A Magyar Nemzeti Bank szakértőinek várakozása szerint idén a korábban vártnál nagyobb gazdasági növekedésre lehet számítani, amivel gyakorlatilag biztossá tették, hogy

ősszel ismét prémiumot kaphatnak a nyugdíjasok.

A három hónappal ezelőtti várakozásukat a szakértők ugyanis jócskán megemelték: az akkor közölt 2,5-4,5 százalékos GDP-növekedés helyett ma már 4,5-5,5 százalék közé teszik annak mértékét. 

Mint tudjuk, a nyugdíjprémium akkor jár, ha a GDP-növekedés meghaladja a 3,5 százalékot, vagyis jól látható, hogy az előző negyedéves prognózis alsó sávja bőven alatta volt ennek a szintnek. A jegybanki szakemberek a jelenlegi folyamatok alapján jó eséllyel biztosnak gondolják, hogy a prémium feltételéül szabott gazdasági növekedés felett lesz a tényleges adat. Vagyis jelen állás szerint nem kérdés: lesz nyugdíjprémium. 

És aminek senki nem örül:

az előrejelzések szerint tartósan velünk marad a magas infláció, vagyis az idei év átlagában 11-12,6 százalék között alakulhat. 

Ez pedig két dolgot jelent: egyrészt a júliusban érkező 3,9 százalékos nyugdíjkorrekció vásárlóértéke csökken, másrészt pedig novemberben a kormánynak újabb nyugdíjkiegészítést kell kiutalni az érintetteknek. Pedig ezek a tavaszi, nyár eleji hónapok sem voltak könnyűek az idősek számára.

Év elején a kormány 5 százalékkal emelte a nyugdíjakat, az elmúlt hónapokban pedig ezt bőven meghaladó mértékű inflációt regisztrált a Központi Statisztikai Hivatal. Vagyis addig amíg a nyugdíjkorrekció meg nem érkezik - és az után is a friss előrejelzések ismeretében -, a nyugdíjasok hitelezik az államot. Az 5 százalékkal emelt ellátásukból kell kigazdálkodni a ma már 10,7 százalékos átlagos áremelkedést. A helyzet azonban még ennél is rosszabb:

A nyugdíjasok fogyasztói kosarában ugyanis az átlagosnál nagyobb súllyal szerepelnek az élelmiszerek, melyek már közel 20 százalékkal drágultak előző évhez képest.

A kormány által 2010-ben rögzített cél, vagyis a nyugdíjak értékének megőrzése csak éves átlagban jön ki, év közben komoly nehézségekkel kell szembenézniük az idősebb generációnak.

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!