A gyenge véna érfala kitágul, folyadékot ereszt át, az bekerül a környező szövetekbe, és ilyenkor bedagad a láb. Lelassul a keringési folyamat, a vér pang a lábszárban, ami trombózisveszélyt hordoz. Minél sűrűbb a vér, annál könnyebben képződnek a vérrögök.

TANÁCSOK:
1. Hideg lábzuhany reggelente a lábfejtől a combig. Először a láb külső, majd a belső felén. A hideg hatására összeszűkülnek a vénák, gyorsabban folyik bennük a vér.

2. Soha ne tegyük ki napsütésnek, mert a meleg tágítja a vénákat.

3. Hosszú utazásnál mindig tartsunk pihenőket és sétáljunk. Egyébként is gyalogoljunk sokat, de jó az is, ha kerékpározunk. A vénák jelentős része az izmok között halad, mozgásszegény életmód esetén ezeknek a pumpafunkciója hiányzik a megfelelő vérkeringéshez és ezért dagad könnyebben a sokat ülők vagy állók lába.
A hosszú ülést vagy állást mindenképpen szakítsuk meg időnként húsz lábujjhegyre emelkedéssel.

4. Fogyasszunk sok folyadékot, hogy a vérünk ne sűrűsödjön be.

5. Este feküdjünk a padlóra, és a lábunkat emeljük fel, csináljunk gyertyát! Ha úgy könnyebb, támasszuk a lábunkat a falhoz. Legalább tíz percig tartson ez a póz!

6. Amikor csak lehet, polcoljuk fel a lábakat.

7. A vízhajtó gyógyszerek helyett inkább a kíméletesebb módot válasszuk.

Igyunk vízhajtó teákat: pongyolapitypang gyökér, bodza, csalán, cseresznyeszár, boróka, zsurlófű, petrezselyem, illetve céklatea hibiszkusszal és csipkebogyóval.

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!