A nyári időszámítás március utolsó vasárnapján kezdődik, és október utolsó vasárnapjáig tart.
Jelenleg az Európai Unióban folyik az óraátállítás megszüntetésének egyeztetése. Habár az egyeztetés zajlik, egyelőre még nem született döntés az ügyben. Ezért a közeljövőben továbbra is számítani kell az évente kétszeri óraátállításra.

Óraátállítás 2024

Nyári időszámítás kezdete: 2024. március 31. vasárnap hajnalban 2:00 órakor 3:00 órára kell előreállítani az órát.

Téli időszámítás kezdete: 2024. október 27. vasárnap hajnalban 3:00 órakor 2:00 órára kell visszaállítani az órát.

Miért jött létre egyáltalán a nyári időszámítás? A bevezetés rövid története

A nyári hónapokban az időt azért hozzák előre, hogy az emberek a legtöbb tevékenységüket természetes napfényben végezhessék. Ezáltal megtakarítják a világításhoz szükséges villamos energiát. A rendszer célja, hogy a napfényt a lehető legtovább kihasználjuk.

Az óraátállítás ötlete Benjamin Franklintől, az Egyesült Államok alapító atyjától származik, aki a XVIII. században nagy odafigyeléssel tanulmányozta, hogy az olajlámpák hogyan termelik a fényt, és mennyire hatékonyak.

A nyári időszámítást először Németországban vezették be 1916-ban, majd Nagy-Britannia, Belgium, Dánia, Franciaország, Olaszország, Luxemburg, Hollandia, Norvégia, Portugália, Svédország, Törökország és Tasmánia követte. Az Egyesült Államok is bevezette a változást 1918. március 19-én, de a farmerek ellenállása miatt már egy év után felhagyott az óraátállítással.

Magyarország és Románia szintén az első világháború idején, 1916-ben, illetve 1917-ben vezette be először a nyári időszámítást, aztán több ízben is megszüntették, az intézkedés ugyanis nagy felháborodást és zavarodottságot keltett. Néhány évtizeddel később viszont a nyári időszámítás alkalmazása állandó szokássá vált mindkét országban: Románia 1979 óta, Magyarország 1980 óta évente kétszer állítja át a ketyegőket a kormányrendeletben előírt időpontban.

Az Európai Unió döntése szerint, 2024-ben minden európai országnak véglegesen át kell állnia az általa megválasztott időszámításra - ezután több óraátállítás nem lesz. Az eredeti határidő 2021 volt, de a világ történései háttérbe szorították a témát, így tolódott ki a végső döntés meghozatala 2024-re.

Magyarország lakossága a legnagyobb százalékban támogatja az óraátállítás beszüntetését, 10 személyből 9 biztosan eltörölné. A többség pedig a nyári időszámítást tekinti előnyösnek.

Erre azonban a tudomány rácáfol: a Magyar Alvás Szövetség megállapítsa szerint, az időzónánknak megfelelő idő visszaállítása lenne az észszerű döntés a szervezetünk működése, a bioritmusunk szempontjából, és ezeket az előnyöket egyértelműen a téli időszámítás biztosítaná számunkra.

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!