Az online kalkulátor pillanatok alatt megmutatja!

A magas vérnyomás jelentős kockázati tényező a szív- és érrendszeri, valamint a vesebetegségek kialakulásában.

Az online kalkulátorral kiszámolhatod, hogy korodnak, nemednek mely értékek az ideálisak!

Kattints IDE, és már indul is a kalkulátor. Csak 2 adatot kér tőled: születési éved és nemed. Ezt az oldal jobb oldalán található mezőben kell bejelölnöd, és utána rákattintani a Számold ki! gombra.

Ezután csak egy dolgod marad: ellenőrizd a vérnyomásodat!

Az Amerikai Hipertónia Társaság 2012-es kongresszusán ismertették, hogy jelenleg az általánosan elfogadott vérnyomás mind a férfiak, mind a nők esetén a 140/90 higanymilliméter,vagyis a felnőttek vérnyomásának első értéke (a szisztolés nyomás - amikor a bal szívkamra belöki a vért a verőerekbe) - az 140 hgmm, vagy az alatt legyen, a diasztolés nyomás (köznyelven: a 'per' érték - amikor a szív két összehúzódása között vérrel telítődik) - kevesebb legyen 90 hgmm-nél.

Egy közelmúltban végzett európai kutatás adatai szerint a férfiaknál az optimális vérnyomás lényegében az eddigi, elfogadott határokon belül, vagyis nappal 135/85 hgmm, éjszaka 120/70 hgmm körül alakult, a nők esetében azonban kevesebbnek bizonyult: nappal 125/80, éjjel 110/65 hgmm.

A magas vérnyomás általánosan elfogadott ismérve, hogy az artériás vérnyomás tartósan meghaladja a 140 Hgmm szisztolés, illetve a 90 Hgmm diasztolés (per) értéket. A magas vérnyomás jelentős kockázati tényező a szív- és érrendszeri, valamint a vesebetegségek kialakulásában.

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!