Olyan idős embereken segítenek, akiknek kevés a jövedelmük!

Végre egy olyan csapat, akik egyszerre akarnak azokon az idős embereken segíteni, akiknek kevés a jövedelmük, és olyanokon is, akiknek nincs elegendő pénzük lakásvásárlásra. Akik kidolgozták és megvalósították ezt az egyedülálló életjáradék programot, fiatal jogászok.
Amit dr. Czinege Kristóf és dr. Papi András kínál, az sok ember gondját tudja megoldani.

- Mi ösztönözte önöket a Nyugalom és Gondviselés program megalkotásakor?

dr. Czinege Kristóf: - A motivációnk az, hogy olyan szépkorúaknak, akik nehezen jönnek ki a havi nyugdíjukból, egyedül tartanak el egy háztartást és nincsenek segítő rokonaik, egy biztos alternatívát adjunk arra, hogy ne kelljen elhagyni az otthonukat. Persze el lehet menni idősek otthonába és el lehet adni a lakást úgy is, hogy utána visszabérli a tulajdonos, de nem biztos, hogy ez a legjobb megoldás. Számunkra az a fontos, hogy segítsünk azokon, akik szeretnének javítani az anyagi helyzetükön, és annak a lakásnak a nappalijában érezhesse magát jól élete végéig, amit több évtized már megszokott.

dr. Papi András: - Azért vágtunk bele, mert megvolt bennünk a nagyszüleink iránti tisztelet miatt az idős emberek iránti megértés. Úgy építettük fel a tervünket, hogy bár profitorientált vállalkozásról van szó, de semmilyen költség ne terhelje az időseket, hanem kizárólag csak a támogatókat. Nem egy olyan idős emberhez jutottunk már el, akire rá se nyitja senki az ajtót. A beszélgetések során egyre több igényre derült fény, mint például gondozás, lakáskarbantartás, takarítás, vagy akár idős klub szervezése is. Menet közben rájöttünk, ha erre ekkora igénye van – a társadalom részéről kicsit magára hagyott - embereknek, akkor ez a feladat komoly társadalmi felelősségvállalássá is kinőheti magát.

- Mennyiben nyújt többet az önök életjáradék programja, mint a „hagyományos” megoldások?

dr. Papi András: Mivel az eddig ismert életjáradéki szerződések több szempontból is lejáratottá váltak, mi mindent megteszünk azért, hogy hitelesek legyünk. A kulcsszavunk a „biztonság”, ezért mi a szerződés megkötése után sem hagyjuk magára az idős ügyfeleket, hanem az elejétől a végéig követjük, figyeljük és ellenőrizzük a tárgyalási folyamatokat, ügyelve mind a két fél jogi helyzetére. Ha pedig felbontásra kerül egy szerződés, akkor is tovább visszük az idős fél ügyét, és semmiképp sem hagyjuk cserben.

dr. Czinege Kristóf: - Négy szempont alapján elemeztük az eddig ismert életjáradéki lehetőségeket annak alapján, hogy az mekkora bevételt és biztonságot jelent a résztvevők számára, és ezek a tanulságaiból indultunk ki. Munkánkat támogatja Ili is, aki 70 éves, és közel 30 éve foglalkozik otthoni szakápolással. Ő megjárta már Izraelt és Amerikát is, és azt szerette volna, ha a kinti magas színvonal itthon is meghonosodna. Emellett idős ember lévén, jól megérti a kortársai gondjait és igényeit.

- Az önök esetében tehát nem az eddig ismert eltartási szerződési formáról van szó?

dr. Papi András: - A kettő teljesen más, mert az eltartási szerződés esetén folyamatosan gondoskodni kell az idős emberről, amit nem tudnánk garantálni. Mi életjáradéki szerződéseket kötünk, ami azért jó, mert ott nincs helye a mellébeszélésnek.

dr. Czinege Kristóf: - A mi elképzelésünk szerint nem is kell feltétlenül ismernie egymást a támogatónak és a támogatottnak. Ebben a rendszerben az idős emberek a számukra havonta folyósításra kerülő összegből akár azt is megengedhetik maguknak, hogy valakit megbízzanak a bevásárlással, az otthoni karbantartással, a takarítással, vagy a távolabbi rokonok meglátogatásához szükséges szállítással. Ezekhez is segítséget tudunk nyújtani egyéni vállalkozásokon keresztül, a házi betegellátásra pedig partnercégünk, a Luminal-Med Otthoni Szakápolási Szolgálat vehető igénybe nagyon kedvezményes áron. Rajtuk keresztül tudjuk biztosítani, hogy minden felmerülő gondra és élethelyzetre megoldást találjunk.

- Milyen visszajelzéseket kaptak eddig a már felkeresett idős emberektől?

dr. Czinege Kristóf: - Amikor a visszajelzéseket vártuk azt gondoltuk, hogy önmagában már az is komoly dolog, ha valaki felhív bennünket, mert az már egy fontos lépés ahhoz, hogy változtatni akar a helyzetén. Ezért is szép eredménynek tartjuk, hogy 2 hét alatt több mint két tucat hívásunk volt. Mi egyébként a személyes találkozásban hiszünk, melynek során minden jogi, gyakorlati, vagy akár az élettől elrugaszkodó kérdésre is felelni tudunk. Élvezzük, hogy eddig még mindig, mindenre tudtunk választ adni. Ezt a feladatot a jövőben sem szeretnénk üzletkötőkre bízni, hanem továbbra is mi magunk akarjuk kitapasztalni, hogy mikor milyen helyzetben, mit kell tenni a mi értékrendünk szerint, és tisztán.

dr. Papi András: - A márciusi indulásunk előtt és azóta is sok áldás kísérte az utunkat. A jogi végzettség mellett aromaterápiával is foglalkoztam, ezért a lelkiség is meghatározza az életemet. Emiatt örültem annak, hogy olyan dologban vehetek részt, amiben ki tudom élni a segítőszándékomat egy olyan társadalmi felelősségvállalás részeként, ahol az emberek mindig tudnak majd egymásra támaszkodni.

További részletekről a Rest & Providence honlapján: www.nyugalomesgondviseles.hu, és a 06-80/80-4000-es ingyenesen hívható telefonszámon kaphatnak tájékoztatást!

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!