Bár általában úgy gondoljuk, hogy a dinnye csak cukrot és vizet tartalmaz, rendkívül gazdag tápanyagokban. Sok vitamint, ásványi anyagot és antioxidánst tartalmaz. A paradicsom mellett a görögdinnye is nagyszerű likopin forrás. A likopin egy vörös színű karotin, amely javítja a szív- és érrendszer és a csontok egészségét.
A savanyított görögdinnye egyedülálló ízének köszönhetően biztosan sikert arat.
Hozzávalók:
- 1 érett görögdinnye;
- 4 szál torma;
- 1 fej fokhagyma;
- 3 szál szárított kapor;
- 3 szál szárított csombor;
- 3 evőkanál durva só;
- 3 liter víz;
A görögdinnyét mossuk meg alaposan, a héját alaposan tisztítsuk meg a rátapadt földtől és egyéb szennyeződésektől. Vágjuk körülbelül 2 cm vastag szeletekre, majd kisebb darabokba, annak függvényében, hogy mekkora befőttes üveg áll a rendelkezésünkre.
Helyezzük el a szeleteket vagy darabokat a befőttes üvegben, figyelve rá, hogy ne törjenek össze. A dinnyedarabok közé tegyünk kaprot, csombort, fokhagymagerezdeket és tormát. Egy tálban keverjük össze a vizet és a sót, amíg a só teljesen feloldódik. Öntsük az így kapott sóoldatot a gyümölcsre.
Zárjuk le szorosan a befőttes üveget, és tegyük sötét, hűvös helyre.
Az első napokban beindul az erjedés, ezért nem árt, ha egy edényt helyezünk az üveg alá, de semmiképpen ne vegyük le a fedelét!
A görögdinnye körülbelül 2 hónap múlva áll készen a fogyasztásra.
Miért hasznos?
Víz- és rosttartalma miatt a görögdinnye szabályozza az emésztést, megakadályozza a székrekedést és segít fenntartani az emésztőrendszer egészségét.
Ugyanakkor sok A-vitamint tartalmaz, amely fontos a bőr optimális hidratálásához. Ezenkívül ez a vitamin nélkülözhetetlen az összes testszövet növekedéséhez, beleértve a bőrt és a hajat is.
A haj és a bőr egészségéhez szintén elengedhetetlen kollagén előállításához fontos a megfelelő mennyiségű C-vitamin is, amit szintén tartalmaz ez a közkedvelt gyümölcs. A görögdinnye erős hidratáló hatása igazi csodákat tesz a bőrrel.
(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!