Enyhén édes, enyhén savanyú - igazi különlegesség.

Bár általában úgy gondoljuk, hogy a dinnye csak cukrot és vizet tartalmaz, rendkívül gazdag tápanyagokban. Sok vitamint, ásványi anyagot és antioxidánst tartalmaz. A paradicsom mellett a görögdinnye is nagyszerű likopin forrás. A likopin egy vörös színű karotin, amely javítja a szív- és érrendszer és a csontok egészségét.

A savanyított görögdinnye egyedülálló ízének köszönhetően biztosan sikert arat.

 

Hozzávalók:

 

  • 1 érett görögdinnye;
  • 4 szál torma;
  • 1 fej fokhagyma;
  • 3 szál szárított kapor;
  • 3 szál szárított csombor;
  • 3 evőkanál durva só;
  • 3 liter víz;

A görögdinnyét mossuk meg alaposan, a héját alaposan tisztítsuk meg a rátapadt földtől és egyéb szennyeződésektől. Vágjuk körülbelül 2 cm vastag szeletekre, majd kisebb darabokba, annak függvényében, hogy mekkora befőttes üveg áll a rendelkezésünkre.

Helyezzük el a szeleteket vagy darabokat a befőttes üvegben, figyelve rá, hogy ne törjenek össze. A dinnyedarabok közé tegyünk kaprot, csombort, fokhagymagerezdeket és tormát. Egy tálban keverjük össze a vizet és a sót, amíg a só teljesen feloldódik. Öntsük az így kapott sóoldatot a gyümölcsre.

Zárjuk le szorosan a befőttes üveget, és tegyük sötét, hűvös helyre.

Az első napokban beindul az erjedés, ezért nem árt, ha egy edényt helyezünk az üveg alá, de semmiképpen ne vegyük le a fedelét!

 

 

A görögdinnye körülbelül 2 hónap múlva áll készen a fogyasztásra.

Miért hasznos?

Víz- és rosttartalma miatt a görögdinnye szabályozza az emésztést, megakadályozza a székrekedést és segít fenntartani az emésztőrendszer egészségét.

Ugyanakkor sok A-vitamint tartalmaz, amely fontos a bőr optimális hidratálásához. Ezenkívül ez a vitamin nélkülözhetetlen az összes testszövet növekedéséhez, beleértve a bőrt és a hajat is.

A haj és a bőr egészségéhez szintén elengedhetetlen kollagén előállításához fontos a megfelelő mennyiségű C-vitamin is, amit szintén tartalmaz ez a közkedvelt gyümölcs. A görögdinnye erős hidratáló hatása igazi csodákat tesz a bőrrel.

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!