Ennek senki nem örül majd.

Egyre jobban leszakadnak a nyugdíjak az átlagbérektől – állapítja meg a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) nyugellátásokról szóló elemzése.

Tavaly 2,4 százalékkal emelték a nyugdíjakat, amit szinte teljesen elvitt a 2,3 százalékos infláció, a nyugdíjak reálértékben mindössze 0,1 százalékkal emelkedtek. Ezalatt a keresetek reálértéke több mint tíz százalékkal növekedett. Emiatt a nyugdíjak vásárlóerejének a keresetek vásárlóerejéhez viszonyított mértéke jelentősen, 9,2 százalékkal csökkent 2017-ben – hívta fel a figyelmet a KSH.

A leszakadás idén is folytatódott: a nyugdíjakat három százalékkal emelték, ami megfelel az idei pénzromlás mértékének, a keresetek pedig várhatóan ismét tíz százalék fölött nőnek. Az átlagnyugdíj az év elején 129 ezer 637 forint volt a KSH mérései szerint, a nettó átlagkereset 220 ezer forint, vagyis az átlagnyugdíj a nettó átlagbérnek már csupán 58 százalékát teszi ki. Ilyen rossz arány a nyugdíjasok szempontjából legutóbb 2003-ban volt.

Ez a mutató pedig a következő években szinte biztosan tovább romlik, januárban 2,7 százalékos emelést kapnak a nyugdíjasok, a dolgozók pedig a gazdasági növekedés miatt ennek három-négyszeresére számíthatnak. A nyugdíjasok ráadásul annak ellenére még az áprilisban megállapított emelést kapják, hogy azóta látható, hogy ennél magasabb lesz az infláció. Így majd utólag, novemberben kaphatnak korrekciót.

(Egyszerűbben: a nyugdíjak az inflációnál kisebb, vagy azonos mértékben emelkednek, a fizetések pedig sokkal jobban)

Az ábra azt mutatja, hogy a közeli országokban mennyi a havi átlagos nyugdíj, s hol tart hozzájuk képest Magyarország / Grafika: Séra Tamás

A szakértő szerint ideje lenne újragondolni a 2010-ben bevezetett inflációkövető nyugdíjemelés átalakítását.

– Egyre frusztrálóbb lesz a nyugdíjasoknak, ha látják, hogy értéktelenedik el a nyugdíjuk a keresetekhez képest. Ez pedig be van égetve a rendszerbe, mindaddig, amíg csak a pénzromlás mértékével emelik a nyugdíjukat, és nem építik be a nyugdíjba a gazdasági növekedésből származó előnyöket – mondta a Blikknek Farkas András nyugdíjszakértő, a nyugdijguru.hu alapítója. Úgy vélte, előbb-utóbb át kell gondolni a jelenlegi rendszert, mert menthetetlenül leszakadnak a nyugdíjasok a dolgozórétegektől.

Pesten legjobb idősnek lenni

2018 elején az átlagos öregségi nyugdíj összege Budapesten volt a legmagasabb 154 ezer forinttal, ettől 39 ezer forinttal maradt el a legalacsonyabb érték Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében. A férfiaknak magasabb a nyugdíjuk, a nőké átlagosan 17 ezer forinttal marad el tőlük. Forrás

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!