Még a legfejlettebb klímaberendezések is csak abban az esetben képesek kiszűrni a kórokozó vírusokat, baktériumokat a légtérből, ha megfelelően karban tartjuk és rendszeresen tisztítjuk őket – minderre az ÁNTSZ is felhívta a figyelmet a napokban. Összegyűjtötték azokat a tipikus hibákat, amiket legtöbben elkövetünk a klímával kapcsolatban, nem is sejtve, hogy mekkora baj lehet belőle, ha nincs szerencsénk.

1. A légkondicionálókat gyakran vádolják a legionella, azaz a légiós betegség terjesztésével. A legfejlettebb klímaberendezések úgy küszöbölik ki a fertőzésveszélyt, hogy a beltéri egység a lekapcsolás után hűtés nélküli önszárító funkcióra vált, így nem marad a beltéri készülékben pangó kondenzvíz. A szakszerűtlenül szerelt, ritkán használt, rossz kondenzvíz-elvezetésű, nem tisztított klímaberendezésekben elméletileg valóban kialakulhatnak veszélyes baktériumtelepek, bár többnyire ez inkább trópusi területeken jellemző. Persze nem terjeszt minden nem megfelelően tisztított légkondi veszélyes kórt, de légzőszervi problémákat könnyedén okozhat csakúgy, mint kötőhártya-gyulladást.

2. A légkondicionálók nem friss levegőt juttatnak a szobába, hanem a benti levegőt hűtik le (vagy éppen melegítik), és keringetik. Ezért nagyon fontos a klimatizált helyiség rendszeres szellőztetése, amit érdemes a hűvösebb, éjszakai vagy hajnali órákban megtenni, de ha nappal úgy érezzük, hogy már elhasználódott a levegő, ne várjunk az ablaknyitással.

3.Szezononként legalább egy nyári megfázást okoz, ha a kinti 33 fokhoz képest jégvermet csinálunk a beltérből. A külső hőmérséklethez képest legfeljebb 8 fokkal állítsuk lejjebb a klímát, ennyit visel el az átlagos emberi szervezet biztonságosan. Ez azt jelenti, hogy 35 fokos hőségben a lakásban 26-27 foknál ne legyen hidegebb, de ennél hűvösebb napokon se menjünk 23 fok alá.

4. Már a berendezések felszerelésekor ügyelni kell arra, hogy a készülékből kiáramló hideg levegő ne közvetlenül érjen minket. Kerüljük a direkt légáramot, ne ott tévézzünk, dolgozzunk, aludjunk, ahová a klíma a hideg levegőt fújja, hiszen még a normál huzatban tartózkodva is könnyen megfázhatunk, vagy az ízületeink bánják.

5. Az ÁNTSZ azt tanácsolja, hogy tartsuk a relatív páratartalom értékét 50 százalék körül, hiszen ha túl szárazzá válik a klimatizált helyiség levegője, az a bőr kiszáradásához vezethet és légzőszervi panaszt is okozhat.

6. Az egészségünknek a zajos készülékek sem tesznek jót, így mindenképp megfontolandó, hogy költsük-e fülsértő lármával működő mobilklímára a pénzünket. Egy nyaraló nappalijába, vagy egy lángossütőbe jó választás lehet a mobilklíma, de olyan helyiségbe, ahol aludni is szeretnénk, semmiképp sem való. Egy ilyen készülék kétszer-háromszor hangosabb, mint egy split klíma beltéri egysége, hiszen itt a zajért felelős kompresszor is egy fedél alatt lakik velünk, így rontja az életminőséget. Energiahatékonynak sem mondható, hiszen egy split klímához hasonlítva ugyanakkora teljesítmény mellett legalább másfélszer annyi áramot fogyaszt. Ha ez nem elegendő ellenérv, gondoljunk csak arra a 15 cm átmérőjű nyílásra, amit az ablakra vagy a falra kell vágni ahhoz, hogy a mobilklíma működése közben termelődő meleg levegőt a szabadba vezessük.

 

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!