Így teheted egészségesebbé a növényeidet.

A kerti- és a szobanövények táplálására évszaktól függetlenül figyelni kell. Néha a növény jelzi, hogy szüksége van erre a műveletre, mert lassabban növekszik, gyengébb a szára, a levelei megfakulnak és késik a virágzás. Ilyenkor gondolj ezekre a természetes tápanyagforrásokra:

1. Kávézacc és tea

Amikor kávét főzünk ne dobjuk ki a zaccot, hanem keverjük bele a szobanövényünk földjébe, így lazább lesz a szerkezete. Ha paradicsomot termesztünk akkor a kávézacc a legideálisabb a föld trágyázására.
A megmaradt tea is jót tesz a növényeknek, öntözzük meg vele nyugodtan.

2. Cukor

Mielőtt meglocsoljuk a növényt szórjunk egy kiskanál cukrot a virágföldre, vagy keverjünk el két kiskanál cukrot egy pohár vízben és ezt öntsük a virágföldre. Ezt a megoldást egy héten egyszer alkalmazzuk, mert ha sűrűbben öntözzük a földet cukros vízzel, az bizonyos baktériumok terjedéséhez vezet.

3. Hagymahéj

A hagyma nagyon jó hatással van a virágokra és a virágföldre. A hagyma héjából készített tinktúra minden növény számára jó tápanyagforrás. 

  • Főzzünk meg 1 liter szárított hagymahéjat 2 liter vízben, majd tegyük egy légmentesen záródó üvegbe 2 napig a kapott főzetet. Majd szűrjük le és már meg is öntözhetjük a virágok földjét vele.

4. Élesztő

Az élesztő rengeteg vitamint tartalmaz a B vitamin csoportjából, ezenkívül olyan mikroelemek és tápanyagok is megtalálhatók benne amelyek serkentik a növények növekedését.

  • Keverjünk el egy kis csomag élesztőt 5 liter meleg vízben, majd öntözzük meg a növényeket ezzel az oldattal.

5. Tojáshéj

A legtöbb esetben kidobjuk a tojáshéjat, pedig tartalmaz kalciumot, amely semlegesíti a savas környezetet. 

  • A tojáshéjat mossuk meg, szárítsuk meg, majd daráljuk le és így tegyük a növényeink földjére. Vigyázzunk az adagolással, mert a tojáshéj nehezen bomlik le, ezért minden alkalomkor csak keveset használjunk belőle.

6. Banánhéj

A banánhéj káliumot, kalciumot és foszfort tartalmaz, ezért ideális a növények számára. Ha banánhéjat teszünk a növények földjére, akkor felgyorsíthatjuk a növekedésüket és a virágzást is. A trágyázáshoz használhatunk szárított banánhéjat, sült banánhéjat, aprított banánhéjat. A rózsák földjére a legalkalmasabb.

7. Hamu

A növényi alapanyagú hamu káliumot, foszfort, magnéziumot, kalciumot, vasat, cinket és ként tartalmaz, ezért a leghatásosabb és a legideálisabb a növények számára.

  • Keverjünk el egy vödör vízben 100–150 g fahamut, majd hagyjuk állni pár napig. Mielőtt meglocsoljuk a növényeket ezzel az oldattal, keverjük össze ismét mert a hamu lerakódhat a vödör aljára.
(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!