Filléres házi praktikák, amiről sokan nem tudnak.

Szódabikarbóna és ecet 52 féle kipróbált otthoni felhasználása és alkalmazás, pénztárca és környezetkímélő módon. Olcsó, hatékony és káros anyagoktól mentes kezelések. A felsorolt házi praktikák mindegyike személyesen kipróbált és megtapasztalt.

A szódabikarbóna és az ecet nyomában csak a csillogó konyha marad. Ecet alatt a 10%-os ételecetet értjük. Ha másfajta ecetet használunk, azt külön említjük.

1. Rovarcsípés kezelése (a darázscsípés kivételével!)
Szódabikarbónát kevés vízzel keverve pasztát készítünk és a csípésre kenjük.

2. Darázscsípés kezelése
Mivel a darázsméreg, darázscsípés lúgos kémhatású, ezért ecetes bedörzsölést alkalmazunk a darázsméreg semlegesítésére. Utána hagymát teszünk a csípésre.

3. Viszketés megszüntetése
Nagyobb felületet érintő szúnyogcsípés, csaláncsípés, örökzöldek okozta (kertészkedésnél) bőrirritáció és viszketés kezelésére a szódabikarbónás fürdővíz kiváló enyhítő hatású. Kb. félpohárnyi kell egy kád vízbe. Ha a kád nem megoldható, akkor borogatással is helyettesíthető.

4. Gyomorégés megszüntetése
Egy teáskanálnyi szódabikarbóna egy pohár langyos vízben feloldva hatékonyan semlegesíti a felesleges gyomorsavat.

5. Fogínygyulladás enyhítése
Fogínygyulladás és szájsebek kezelése fenti arányú oldatos öblögetéssel napi 3-4 alkalommal.

6. Lábgomba hatékony házi kezelése
Mindkét szerre szükség van. Az ecet gombaölő és a szódabikarbóna lúgosító hatása miatt. Lavór vízbe- amennyi ellepi az ujjakat – 1-3 dl ecet és 15 perc lábáztatás. Szárazra törlés után lavór (tiszta) vízbe 5 evőkanál szódabikarbóna elkeverve, ismét 15 perc áztatás. Naponta kétszer 2-3 héten keresztül. Csak bőrgomba kezelésére alkalmas, körömgombára nem.

7. Bőrradír és pólustisztítás
Szódabikarbóna vízzel kevert pasztáját bőrradírként és pólustisztítóként használhatjuk arcon és testen. Oldja és eltávolítja a felesleges faggyút és szennyeződést.

8. Kirepedt bőrkeményedéses láb kezelése
1,5 liter víz és 1/2 liter almaecet keverékében negyedórányi áztatás. Elhalt bőrt könnyedén ledörzsöljük és puha, sima lábfej az eredmény. Kevés olivaolajjal kenjük utána be. (Jobb híján napraforgó olaj is megteszi vagy zsíros krém.)

9. Fürdősó
Szódabikarbónát fürdővízbe téve a fürdősóhoz hasonlóan tisztítja a bőrt oldja a zsírt és izzadtságot. Fél pohár egy kád vízhez.

10. Fogkrém, fogfehérítés
A szódabikarbóna vizes pasztája hatékony fogfehérítő. Óvatosan dörzsöljük a fogakat hetente egy-két alkalommal, kávé, nikotin, kóla elszíneződések eltűnnek.

11. Szájöblítő
Étkezés után negyed órával – kávéskanálnyi bikarbóna port fél pohár vízben feloldva – öblögetve semlegesíti a szájban keletkezett savakat, így védi a fogakat.

12. Természetes dezodor
A szódabikarbónát szárazon por alakban vagy vizes kézzel a hónaljunkra kenve megszabadít a kellemetlen szagoktól. Az izzadást nem gátolja, csak nem leszel büdös. Nem terheled a szervezetedet alumínium sókkal.

13. Szárazsampon
Kifésült hajra rászórjuk a szódabikarbónát és dörzsöléssel egyenletesen eloszlatjuk, betekerjük valami textilneművel, hogy ne hulljon ki a hajunkból. Negyed óra múlva kirázzuk és kifésüljük.

14. Hajlakk eltávolítása és vizes fejmosás
Fél pohár vízben oldott púpozott teáskanál szódabikarbónát a hajunkba dörzsölünk 5 percig áll rajta utána jöhet a samponos mosás.

15. Haj tisztítása
Ha hajmosás előtt szódabikarbónát dörzsölünk a hajunkba az “előoldja” a zsíros lerakódást és korábbi szennyeződéseket, valamint a sampon maradványokat, így a második körben a samponos mosás sokkal hatékonyabb lesz.

16. Fényes antisztatikus haj
A hajmosás végén egy kanál ecetet egy pohár vízben keverjünk el és öntsük a hajunkra, dörzsöljük bele, kicsit hagyjuk hatni, majd öblítsük le. Szép fényes és “kosztaszító” lesz a hajunk, és antisztatikus is.

17. Lábszag megszüntetése
Áztassa a lábát 15 percig langyos szódabikarbónás vízben majd törölje szárazra. A szagok semlegesítése mellett nyugtatólag is hat a lábakra.

18. Korpa megszüntetése
Mivel a korpát is gomba okozza ezért az ecet kiváló gombaölő tulajdonsága miatt itt is jó szolgálatot tesz. Kevés gyümölcsecetet önts a hajadra, hogy az egész fejbőrödet is érje, tegyél rá egy fürdősapkát – nylonzacskó – majd 5 perc múlva alaposan öblítsd le. Nem csak a korpát űzi el, de szép fényes is lesz a hajad tőle.

19. Torokgyulladás, ill. száj bakteriális fertőzése
A bacik utálják a lúgos környezetet ezért a szódabikarbónás öblögetés hatására feltartott kézzel menekülnek. Pohár vízben egy púpos teáskanál por feloldva.

20. Leégés, (napozás, szolárium)
Enyhébb napégésnél nyugtatólag hat a bőrre a szódabikarbónás vizes fürdő vagy borogatás.

21. Használd herpesz ellen
Az almaecet hatékony és gyors fegyver a herpesz ellen.

22. Rossz lehelet
Szódabikarbónás langyos vizes öblögetés a petrezselyemhez hasonlóan képes a szájból eltüntetni a káposzta, hagyma, fokhagyma és sajt szagát is.

Az eddig elhangzott praktikákhoz fontos megemlíteni, hogy egyik sem helyettesíti a szükséges orvosi kezelést és ennek megfelelően nem is tekinthetők orvosi tanáccsal egyenértékű információnak. Kizárólag a tájékoztatást szolgálják!

A belsőnkben és külsőnkön történő alkalmazást követően, nézzük mire használható ez a két csodaszer a környezetünkben.

Tisztítás, takarítás, fertőtlenítés

23. Olajos foltok eltüntetése
A kerti díszkőre, garázspadlóra csepegett olajos folt a b- betűs tisztítószert helyettesítve szódabikarbónával szinte tökéletesen eltüntethető. Szórd a foltra, picit nedvesítsed meg, hagyd rajta állni, majd adj neki a slaggal. Többször kell ismételni.( A százéves foltokra persze nem jó)

24. Kerti műanyag bútorok tisztítása
Fele víz fele ecet oldattal áttöröljük, majd szódabikarbóna porba mártott nedves szivaccsal tisztára töröljük. Közben persze a szivacsot többször tisztára mossuk.

25. Ezüst, króm és rozsdamentes acél tisztítása
A szódabikarbóna paszta kiválóan tisztítja és fényesíti a jelzett fémek felületeit

26. Sárgaréz tisztítása
Ecettel vagy egyforma arányban ecet-só-liszt keverékével tisztítható. (Vörösrézre nem jó!  Ahhoz aludttej vagy joghurt kell.)

27. Ablaküveg tisztítása
Talán ez a legismertebb, de lehetetlen kihagyni, hiszen az ecetnél tökéletesebb ablaktisztítót még nem találtak ki.
28. Savas korróziók tisztítása
Autóaksitól a számológépben kifolyt elemen át az ütvefúró korrodált akkumulátoráig szódabikarbónás pasztával semlegesíthető a felület és tisztítható a savas sérülés.

29. Grillrács tisztítás
20%-os ecettel a rácsot több alkalommal kenjük át, hagyjuk az ecetet hatni, majd ismét tegyünk rá ecetet majd szódabikarbónát. Fém dörzsivel vagy gyűrt alufóliával a robbanthatatlannak tűnő szennyeződés is eltávolítható.

30. Lakat rozsdaoldó és csavarlazító
A berozsdásodott csavarokra, vagy lakatba öntött 20%-os ecet megkönnyíti a kicsavarásukat, kinyitásukat.

31. Autómosás, autósampon
Környezetkímélő autósampont készíthetünk, ha 5 liter vízben feloldunk egy pohárnyi szódabikarbónát.Zsíros szennyeződések és szélvédőre meg lámpára passzírozódott bogarak sem fognak ki rajta.

32. Padló tisztítása
Ha a felmosó vízbe öntesz egy fél deci ecetet a zsírtalanításon túl a padlód tiszta és tartósan fényes lesz.

33. WC csésze tisztítása
20%-os ecettel locsoljuk be a kagylót a pereme alatt is, hagyjuk állni egy negyed órát, ez leoldja a vízkövet és szennyeződést. Húzzuk le a vécét és szórjunk bele egy fél pohár szódabikarbónát. A buborékok teszik a dolgukat, majd fél óra múlva ismét húzzuk le és kész.

34. Csaptelepek tisztítása
20%-os ecetet ronggyal vigyünk fel a csapokra hagyjuk állni 10 percet, majd szódabikarbónás nedves szivaccsal töröljük át és a végén tiszta vízzel öblítsük le.

35. Kávéfőző vízkövetlenítése
Ha a kávéfőződből egyre több gőz és egyre kevesebb kávé folyik, akkor eljött az ideje egy alapos vízkövetlenítésnek. A víz helyett 20%-os ecetet öntsél bele – persze kávé nélkül – és mehet a főzés. Amikor az első körben az ecet fele már átfolyt, kapcsold ki és hagyd pár percet a forró ecetet dolgozni, majd kapcsold vissza, hogy kijöjjön a maradék. Kétszer ismételd ecettel, majd tiszta vízzel is folyasd át.

36. Ruhák fehérítése
Fehér ruhák mosásakor tegyél két evőkanál szódabikarbónát a mosóporhoz. A keletkező buborékok nem “v…oxi”, hanem széndioxi buborékok lesznek, de ugyanolyan hatékonyak. Vakítóan fehér lesz a ruha. Sőt állítólag a színes ruhák színeit is felfrissíti.

37. Lefolyó tisztítása, dugulás megszüntetése
Szórjál egy fél pohár szódabikarbónát a lefolyóba. Tömd be a túlfolyót!!! Öntsél 2 dl 20%-os ecetet a porra, és rögtön tömd be dugóval vagy ronggyal a lefolyót. 5 perc múlva húzd ki a dugót, eressz rá forró vizet és kész is vagy.

38. Mosogatószer
Ha elfogyott a mosogatószer csak keverj össze szódabikarbónát vízzel és már mosogathatsz is. Poharaid különösen szépek és csillogóak lesznek.

39. Sütő és mikró tisztítása
Első körben zárt ajtónál forralj ecetet egy tálban, hogy a gőze lecsapódjon a tisztítandó felületre. Ha már langyosra hűlt vedd ki az ecetet és belemártott szivaccsal töröld át a felületet. Ezt követően a szivacsot mosd ki és szódabikarbónába mártva töröld le a koszt. A szódabikarbóna és ecet randevúja során képződő széndioxid gáz “lerobbantja” a koszt. Ne felejts el szellőztetni.

40. Zuhanyfej és csapszűrő vízkövetlenítés
Ha a zuhanyból, mosogató csapból csálén és spriccelve folyik ki a víz akkor ideje vízkövetleníteni. A csapokban lévő szűrőt a kifolyó végén lévő részt lecsavarva találod meg. Mosd le vízzel és tedd egy pohár 20%-os ecetbe, hogy ellepje.15 perc múlva visszateheted a helyére.
A zuhanyfejet lyukakkal lefelé tedd egy mélytányér 20%-os ecetbe, hogy ellepje a teljes peremét. Még jobb eredményt érhetsz el, ha lecsavarod a zuhanyfejet, és az ecetet a zuhanyfej cső felöli végén keresztül öntöd a tányérba. 30 perc múlva vedd ki, tenyereddel fogd be a kifolyó lyukait öntsél bele vizet és rázd össze hogy a feloldott részek elváljanak, és önts ki belőle a trutymót. Többször ismételd.

41. Vasaló aljának tisztítása
A szódabikarbóna paszta szépen tisztítja a vasaló alját, eltávolítja a ráégett szennyeződést

42. Szőnyeg száraztisztítása
Szórd meg a szőnyeget szódabikarbónával, papuccsal a lábadon járkáld bele, hagyd rajta 12 órát, majd porszívózd fel. Tiszta és friss illatú lesz a szőnyeged. (Előtte végezz foltpróbát!)

43. Gyümölcsök tisztítása
Ha szódabikarbónás vízzel mosod meg a gyümölcsöt az eltávolítja a viaszréteget róla egy csomó szennyező anyaggal egyetemben. Főleg trópusokról behozott gyümölcsöknél hasznos.

44. Felületek fertőtlenítése
A politúrozott és vörösréz felületek kivételével bármilyen felületet – gyerekjátékot, konyhapultot, vágódeszkát stb. – fertőtleníthetsz és szagtalaníthatsz ecetes majd szódabikarbónás áttörléssel. A szódabikarbóna az ecet maró hatását és szagát is semlegesíti.

Szagtalanítás

45. Hamutál és cigibűz szagtalanítás
Ha a hamutálba szódabikarbónát szórunk az amellett, hogy megszünteti a csikkek büdös szagát, eloltja a még feleslegesen izzó füstölgő cigit is. (Hő hatására széndioxid keletkezik.)

46. Régi dohos könyvek szagtalanítása
Tegyük a könyveket vászonzsákba és szórjuk meg szódabikarbónával. Egy két hét műlva a dohos szag eltűnik. Rázzuk ki és kész.

47. Dohos ruhák szagtalanítása
A ruhákat jól rázzuk ki, mosás előtt áztassuk 1 órát szódabikarbónás vízben ( 1pohár/10 liter víz). Mossuk ki és ecetes öblítés után lehetőleg napon szárítsuk.

48. Büdös cipők szagtalanítása
Levétel után szórj bele szódabikarbónát. A következő használat előtt rázd ki belőle. Edzőzipőt szódabikarbónás vízben mosd ki és napon szárítsd.

49. Hűtőszekrény, szoba, szekrény szagtalanítása
Szórjunk szódabikarbónát egy tálra és tegyük a hűtő legalsó polcára, a szekrény aljába vagy a szobába.(Keverhetjük kávéval)

50. Ágyneműk szagtalanítása
Nyaralókban, vagy ágyneműtartóban telelő ágynemű nem lesz szagos, ha némi szódabikarbónát teszünk mellé egy papír vagy szövet zacskóban.

51. Hagymás, fokhagymás kéz szagtalanítása
Ha vendégek jönnek ebédre amit te készítettél, már szépen felöltöztél de a kezedből dől a hagymaszag, egy szódabikarbónás kézmosás azonnal megszünteti a gondot és a hagymaszagot

52. Macskaalom szagtalanítás
Szórd a szódabikarbónát az alom alá és az alom tetejére. (Cserélni persze így is kell.)

A szagtalanítást gyakorlatilag bárhol megcsinálhatod szódabikarbónával, vagy a vizes oldatával. Alkalmazásának csak a képzeleted szabhat határt!

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!