Nagyon jól beazonosítható, hogy mely köhögés típus mire utal. Nem kell pánikolni!

Az őszi és téli időszakban gyakori panasz a köhögés. Jelentkezhet légúti betegségek tüneteként, de egyéb oka is lehet.

Asztmát is jelezhet
Kezdődő megbetegedésnél sok esetben hiányoznak a tipikus tünetek. A nehézlégzés, mellkasi szorító érzés, a kilégzés nehezítettsége nem feltétlenül jelentkeznek azonnal, az asztma kialakulásának előre jelzője lehet az elhúzódó köhögés.

Mielőtt orvoshoz fordulunk, jegyezzük fel, hogy a tünetek mely napszakban, esetleg fizikai terhelés hatására jelentkeznek-e. Gondoljuk át, milyen környezetben, évszakban erősödnek a panaszok, ezek az információk fontosak lehetnek a további vizsgálatok szempontjából.

Köhögés és reflux
Nem a légutak betegsége, de nagyon sokszor okoz köhögést - gyomorpanasz, égő érzés nélkül is - a reflux betegség. Ha a gyomorszáj nem zár teljesen, akár csak időszakosan, a savas gyomortartalom visszajut a nyelőcsőbe, súlyosabb esetben a gégébe és onnan lelélegezve a légcsőbe is. A savas inger már a nyelőcsőbe jutva is reflexesen ingerköhögéshez vezet, ha a légutakig is eljut, akkor mindenképpen.

Gyógyszer mellékhatás
Bizonyos gyógyszerek szedése gyakran okoz köhögést. A legismertebb a vérnyomás-szabályozó készítmények közül az úgynevezett ACE-gátlók mellékhatásaként tapasztalható kellemetlen, száraz köhögés. Fontos tudni, hogy a köhögés sokszor nem közvetlenül a kezelés beállítása után, hanem hetekkel vagy hónapokkal később jelentkezik. A szakorvossal egyeztetve megoldásként a terápia módosítása jöhet szóba.

Hátsó garatfali csorgás
Az orr- és orrmelléküregek betegségei, pl. arcüreggyulladás, allergia, orrpolip következtében is jelentkezhet hátsó garatfali csorgás. Ilyen esetben a felgyűlt váladék nem az orrnyílásokon át távozik a szervezetből, hanem hetekig, sőt nem megfelelő terápia mellett akár hónapokig is a garat felé csorog, ezzel folyamatos köhögésre ingerelve a beteget.

Ilyen esetben is a köhögés csak a tünet, a kezelés célja az alapbetegség megszüntetése kell, hogy legyen. Ismétlődő arcüreggyulladás hátterében például egyéb hajlamosító tényező, például allergia, orrpolip, orrsövényferdülés is állhat, a kezeléshez tehát alapos kivizsgálás és személyre szabott terápia szükséges.

Stressz tünet
Stresszhelyzetben szapora szívverés jelentkezik, nehezebben vesszük a levegőt, torkunk is kiszáradhat. Gyakori, hogy a felsorolt tünetekhez torokkaparás, krákogás és köhögés is társul. Ha visszatérő problémáról van szó, esetleg a stressz forrása a munkahelyi környezet, a panaszok jellemzően enyhülnek a hétvégék és a szabadság ideje alatt.

Ha a részletes kivizsgálás során minden egyéb lehetőséget, szervi elváltozást kizártunk, a panaszok megszüntetéséhez ilyen esetben stresszoldó technikák elsajátítására lehet szükség, pszichológus bevonásával gyógyszeres kezelés is igénybe vehető.

Koronavírusos köhögés

A koronavírus cseppfertőzéssel terjed, és a  a légutakban okozza a fő problémát. A fertőzés kezdeti tünetei egybeesnek az influenza és egyéb légúti fertőzés tüneteivel. A fertőzést követő negyedik-ötödik napon tapasztalhatjuk az első tüneteket, mely általában hirtelen felszökkenő magas láz, fejfájás, nehézlégzés és száraz köhögés. Az ötödik-hatodik nap környékén az addigi száraz köhögést felváltja a hurutos, fullasztó érzéssel járó köhögés. A test hőháztartása felborul, a magas láz nem akar elmúlni, és kialakul a tüdőgyulladás is.  Az esetek 15-17 %-ában a tünetek olyan súlyossá válnak, hogy a betegnek intenzív ellátásra van szüksége.

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!