A "diétásnak" mondott édesítőket mielőbb felül kellene vizsgálni - mondják a szakértők.

Az egészségesebb életmód kedvelői között sokan részesítik előnyben a cukorral szemben az édesítőszereket. Ilyen az aszpartám is. A Sussex-i Egyetem kutatói azonban aggodalmukat fejezték ki az aszpartám terjedésével kapcsolatban.

A szakértők szerint hiba, hogy az aszpartám használata törvényesen megengedett.

Szerintük az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) egyáltalán nem járt el etikusan, amikor arra a következtetésre jutott, hogy nyugodtan használni lehet a cukor helyett az aszpartámot. 73 olyan tanulmányt nyilvánítottak semmissé, amelyek arról szólnak, hogy az aszpartám igencsak káros az egészségre. Viszont azokat a tanulmányokat, amelyek nem említik az aszpartám káros mivoltát, szinte egyhangúlag fogadták el.

Az 1970-es évek óta köztudott már, hogy az aszpartám egyáltalán nem egészséges, hiszen agykárosodást okozhat, növeli a máj-, és tüdődaganatok kialakulásának esélyét is.

A Sussex-i Egyetem Élelmiszeripari kémiai bizottságának szakértője, Erik Millstone szerint az aszpartám használatát fel kell függeszteni addig, amíg újabb pontos eredmények nem születnek káros vagy ártatlanságát illetően.

Millstone szerint nem ártana az EFSA teljes működését górcső alá venni, mert félrevezeti az embereket.

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!