A nyugdíjakat minden hónap tizenkettedikén szokták folyósítani, azonban ez a nap januárban szombatra esik, így pénteken kellene megérkezniük. 

Péntek reggel több olvasónk is jelezte, hogy nem érkezett meg a nyugdíja - írta az Index. A bankok szerint lehet, hogy hétfőig csúszhat a kifizetés, délelőtt háromnegyed tizenegykor viszont az alábbi közleményt adta ki a Magyar Államkincstár:

 Nincs fennakadás a nyugdíjak kifizetésénél

    A Magyar Államkincstár felhívja a figyelmet, hogy nincs fennakadás a nyugdíjak kifizetésében.  A bankszámlákra érkező nyugdíjak jóváírása technikai okok miatt napközbeni jóváírással történik meg.  A bankszámlára érkező nyugdíjakat tehát az érintettek a mai nap folyamán megkapják.  A postai kifizetések 2019. január 14-én indulnak el.

Az olvasóink péntek délelőtt az alábbiakat írták a tapasztalataikról: 

    „Eddig sohasem fordult elő, hogy reggel 8-kor ne legyen a folyószámlámon a nyugdíj – ez ma megtörtént.' 

    'Az államkincstár azt mondja, elutalta, a bankok azt mondják, ők bizony nem kapták meg! Arra hivatkoznak, hogy GIRO probléma van, de akkor minden banknál?'

    A jogszabályok szerint a januári nyugdíjat január 11-én kell átutalni. Eddig az esedékesség napján reggel már elérhető volt a számlán, ma pedig (09 óra 40 perckor) még nem érkezett meg. Én az OTP-nél, a nejem pedig egy másik banknál vezeti a számláját, de egyikünknek sem utalták át a nyugdíjat – írták, de telefonon is többen jelezték, hogy ugyanez a helyzet náluk. Egy másik olvasónk azt írta, Giro tájékoztatása szerint pénteken napközbeni elszámolás keretében küldik a bankoknak a tételeket.

Nem sokkal később egy közlemény jelent meg az OTP honlapján:

Az OTP Bank tájékoztatja ügyfeleit, hogy a 2019. január 11-én esedékes nyugdíjak átutalása várhatóan csak 2019. január 14-én hétfőn történik majd meg. A nyugdíjak utalása a bank rendszerétől független ok miatt csúszik.  Megértésüket köszönjük. 

A CIB azt írja a honlapján:

 „a mai napra (2019.01.11.) várt nyugdíjak nem érkeztek meg a Magyar Államkincstártól. Ennek pontos okáról, illetve a folyósítás várható időpontjáról az Államkincstár ügyfélszolgálata tud tájékoztatást nyújtani az alábbi elérhetőségeken:'

Kérdés viszont, hogy ha az Államkincstárnál nincs elakadás, a bankok viszont nem kapták meg a pénzt, akkor hol történhetett hiba. Felmerült, hogy esetleg a nyugdíjak elszámolását végző bankközi klíring rendszert üzemeltető Giro Zrt.-nél volt fennakadás, ám péntek délelőtt a Giro is arról tájékoztatta a sajtót, hogy náluk minden hibamentesen működik, a beküldött tranzakciók feldolgozásában nem volt és jelenleg sincs fennakadás.

A cég azt írja, hogy  'az államkincstárral együttműködve intézkednek a januárban esedékes nyugdíjkifizetések jogszabály szerinti - azaz pénteken történő - kifizetéséről.'

Más állami juttatások kifizetésével is gondok lehetnek, ebben a fórumban például arról is írnak, hogy ápolási díj és rokkantsági járadék sem érkezett meg. Egy olvasónk azt írta, árvaellátása miatt hívta a nyugdíjfolyósítót, neki azt mondták, hogy később fognak utalni, lehet, hogy már ma délután, de valószínűleg csak hétfőn érkezik meg a számlájára a pénz. Egy másik olvasónk azt írta, óraadóként tanít egy szakgimnáziumban, a bérét a MÁK bérszámfejti, és utalja, azonban hozzá sem érkezett meg a pénz. 

„Mivel van elektronikus bérjegyzék, látom, hogy a bérszámfejtés 2018. január 9-én megtörtént. Normál esetben másnap a számlán szokott lenni a fizetésem, de jelenleg még ma sem érkezett meg. (Korábban egyszer már előfordult, hogy a bérszámfejtést követő napon nem, de utána azonnal megkaptam.) A főállásomban is a MÁK bérszámfejt és utal, a bérszámfejtést követő napon mindig meg szokott érkezni a fizetés' – írta. 

A nyugdíjakat minden hónap tizenkettedikén szokták folyósítani, azonban ez a nap januárban szombatra esik, így pénteken kellene megérkezniük. 

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!