Mindenkinek kellene tartani belőle otthon.

Szinte hihetetlen, hogy egy szervetlen kémiai vegyület mi mindenre alkalmas. Vízben oldódva elpusztítja a baktériumokat, a vírusokat és a gombákat is. Nézzük meg mennyi mindenre alkalmas és ezért jó, ha feltétlenül tartunk otthon ebből a szerből!

A hidrogén-peroxidot két hidrogén és két oxigén atom alkotja. Erősen oxidatív, ezért használják sokan fertőtlenítőszerként is. Vízben oldva nemcsak a vírusokkal és a baktériumokkal, hanem a gombákkal is könnyen végez.

A LEGNÉPSZERŰBB FELHASZNÁLÁSI LEHETŐSÉGEK!

1. Sebek fertőtlenítése
Gyakran használják nyílt sebek fertőtlenítésére, vágásokra, szakadásokra és zúzott sebekre, amihez 3 %-os oldatot készítenek.

2. Fürdőhöz
Ha a forró fürdőhöz hidrogén-peroxidot adjunk, ezzel eltávolíthatjuk a szervezetünkből és a bőrünkből a méreganyagokat. Ehhez csak 1 liter 3 %-os hidrogén-peroxidot kell a vízbe önteni, utána pedig a kádban 30 percet kell tölteni.

3. Gombás fertőzésekhez
A gombás fertőzés gyakran a lábujjak között jelenik meg, mivel a bőrünk itt gyakran nedves, és a talpat sem kíméli. Ilyenkor hámlás és kellemetlen szag is jelzi a bőrgomba jelenlétét. Készítsünk egy 50 % arányú hidrogén-peroxid oldatot, aztán áztassuk a lábunkat benne lefekvés előtt. Nagyon fontos ilyenkor, hogy a lábat szárazon tartsuk, amihez használjunk nedvszívó pamutzoknit és szellős cipőt, különben visszatér a fertőzés.

4. Fülzsír eltávolításához
A fülzsír a külső hallójáratban halmozódik fel, ami akár el is zárhatja az utat, és nem  jut el a hang a dobhártyáig. Itt is a 3 %-os hidrogén-peroxid tud segíteni, amiből néhány cseppet juttassunk a hallójáratba. Ha sercegő hangot hallunk ne ijedjünk meg, mert ilyenkor kezd a fülzsír feloldódni. Súlyos esetekben a vízsugaras kezelés is szükséges lehet.

5. Szájvízhez
Szájvíznek alkalmazva is hatékony és olcsó a hidrogén-peroxid.
Egyszerre elég egy kupaknyi mennyiség belőle.. Tartsuk 10 percig az elegyet a szánkban, aztán köpjük ki. Mindennapos ajánlatos használni, mert a segítségével megszabadulunk a fekélyek lehetőségétől, és a mosolyunk is sokkal szebb lesz. Mindig 3 %-os oldatot alkalmazzunk, egy kis klorofillal pedig fokozhatjuk is az ízt.

6. Fogkrém
Szódabikarbónát és 3 %-os hidrogén-peroxidot keverjünk össze, amiből nagyon jól tisztítóhatású és egészséges fogkrém lesz.

7. Fogkefe
Ha nem szeretnénk külön fogkrémet készíteni, akkor elég az is, ha beleáztatjuk a fogkefét 3 %-os hidrogén-peroxidba és így megmosunk fogat, mert ez is távol tartja a baktériumokat.

8. Fogfájás
A hidrogén-peroxidnak erős antivírusos, antibakteriális és gombaellenes hatása van. Aki gyakran szenved fogfájástól, annak jó ezt tudni. Nem fájdalomcsillapító, de a tulajdonságoknak köszönhetően elpusztítja azokat a kórokozókat, amik a fertőzést okoznak.
Egy gyökérkezelés előtt is érdemes a begyulladt fogat előbb ezzel naponta többször öblögetni, mert nagy esély van a rossz fog megmentésére! Napi egyszer kókuszolajjal is kezelhetjük, és a kellemetlen érzés nagy eséllyel eltűnik és megmenthető lesz a fog.
Komolyabb fogfájás esetén amíg nem jutunk el az orvoshoz, érdemes 10 percig egy kis hidrogén-peroxidot tartani a szánkban. Ezt naponta többször megismételhetjük, és a fájdalom továbbáll.

hidrogen peroxide 2

9. Fogfehérítés
Alkalmazzuk ilyenkor is a 3 %-os hidrogén-peroxidot, mert a fogaink szép fehérek lesznek, és nem kell a drága fogfehérítőkre költeni.

10. Zuhany
Öntsünk 2 kupaknyi 3 %-os hidrogén-peroxidot egy kevés meleg desztillált vízbe hetente egyszer a gombás fertőzések kezelésére, de heti kétszer is alkalmazhatjuk ezt a módszert.

11. Hajvilágosítás
A fehérítő hatása miatt a hidrogén-peroxid erre a célra is jó. Készítsünk 50 % arányú oldatot hidrogén-peroxidból és vízből, aztán spricceljük a nedves hajunkra akár zuhanyzás után, majd fésüljük bele a hajba és természetes, világosabb csíkokat kapunk. Hirtelen változásra ne számítsunk, mert a hidrogén-peroxid csak fokozatosan világosít.

12. Kontaktlencse tisztítás
A hidrogén-peroxid fertőtlenítő szerként ideális a kontaktlencsék tisztításához is, mert dörzsölésmentesen teszi ezt . Könnyen lebontja azokat a lerakódásokat, amikkel a szem reagál az idegen testre. Érzékeny szemek estén különösen ajánlott hatékony módszer!

13. Mosogatógép fertőtlenítés
Adjunk kb. 1 deci 3 %-os hidrogén-peroxidot az általános mosószerünkhöz, hogy ezzel a mosogatógépet is fertőtlenítsük.

14. Konyhai tisztítás
Hidrogén-peroxiddal könnyen takaríthatjuk a konyhai felületeket és az asztalokat. Nem csak elpusztítják a baktériumokat, hanem kellemes illatot is hagynak hátra. Egy kevés oldatot adjunk a tisztítószivacshoz, vagy spricceljük rá a pucolandó felületre. Készíthetünk fele-fele arányú 3 %-os oldatot vízzel, amit egy szórófejes flakonban is tárolhatunk ezután.
A vágódeszkára is használjuk, mert elmosás után egészen biztos, hogy elpusztítja a szalmonellát és más kórokozókat is. Még egy kis ecetet is önthetünk rá. Spray formában a hidrogén-peroxiddal a hűtőszekrény belsejét is kitakaríthatjuk, vagy tisztíthatjuk vele az ételes dobozokat.
Az üvegek és tükrök tisztítására is alkalmas, így a fürdőben ugyanúgy használható, mint a akár a pultok tisztítására, de a padlót és a WC-t egyaránt fel lehet vele mosni. Érdemes a fürdőben és a konyhában is használni a hidrogén-peroxidos flakont.

15. Párásító tisztítása
Kevés 3 %-os hidrogén-peroxidot adjunk egy-két liter vízhez, majd fertőtlenítsük a párásítónkat azzal, hogy beleöntjük.

16. Fehérítés
Öntsünk egy kupaknyi hidrogén-peroxidot mosáskor a fehér ruhákhoz, mert így még szebbek lesznek! Ha véres ruhát kell kimosni, akkor közvetlenül a foltra vigyük fel az oldatot és hagyjuk rajta 1 percig. Ezután jól dörzsöljük meg és öblítsük ki utána hideg vízzel.

17. Folteltávolítás
A 3 %-os hidrogén-peroxid képes eltávolítani a foltokat, ha még időben használjuk, de a 2 napos vérfoltot is jól eltünteti. Ha közvetlenül a foltra öntjük, akkor pezsegni kezd, aztán várjunk pár percet és a felesleget itassuk fel egy papírtörlővel vagy ronggyal, hogy eltűnjön a folt. Arra viszont vigyázni: kell, hogy a fehérítő hatása miatt a színes anyagokat elszínezheti!

18. Ételek közelében sem veszélyes
A hidrogén-peroxid egy nagyon hatékony fertőtlenítőszer, ami nem mérgező, ezért főzésnél és a konyhai tisztításokhoz is biztonságos a használata. Ecettel kombinálva a szalmonella és az E.coli baktériumok kivédésére is alkalmas.

19. Zöldségáztatás
Ha hidrogén-peroxidos oldatban áztatjuk a zöldségeket, akkor az semlegesíti a káros vegyi anyagokat, és elpusztítja a mikroorganizmusokat. Ilyenkor  hideg vízzel töltött mosogató negyedét alkossa a hidrogén-peroxid. A lazább szerkezetű zöldségeket mint a saláta, csak 20 percig áztassuk, a vastagabb héjúakat pedig, például az uborkát, kb. fél óráig. Ezután öblítsük le és szárítsuk meg, aztán tegyük a hűtőbe. Ezzel a módszerrel a zöldségek frissességét is megőrizzük.
Ha nincs időnk áztatni, akkor az oldatot spricceljük a zöldségekre, majd pár perc múlva öblítsük le őket. A húsokat is meglocsolhatjuk hidrogén-peroxiddal főzés és sütés előtt.

20. Magvak csíráztatása
Kb. egy deci 3 %-os hidrogén-peroxidot adjunk egy kis vízhez, és egy éjszakát áztassuk benne a magvakat. Ezután a csíráztatás érdekében amikor leöblítjük őket, minden alkalommal adjunk hozzá egy kevés hidrogén-peroxidot.

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!