Az ország két részre szakad a közelgő front miatt.

Szinte az egész országban fenntartotta az OMSZ a hőség miatt az első- és másodfokú figyelmeztetést, de néhány dunántúli megyére már a zivatarok miatt is megérkezett az elsőfokú riasztás.
A tartós hőség miatt Kelet- és Közép-Magyarországon a másodfokú figyelmeztetés van érvényben, a Dunától nyugatra pedig elsőfokú figyelmeztetést adtak ki. Ez azt jelenti, hogy miközben a napi középhőmérséklet a legtöbb helyen még 25, az Észak-Alföldön 27 fok felett lesz, az Alpokalján már enyhül, majd megszűnik a hőség.

A legmagasabb nappali hőmérséklet 31 és 36 fok között valószínű, késő estére is csak 23-28 fokra hűl le a levegő.

Nyugat-Magyarországra megérkezhetnek a hidegfront előőrsei is, méghozzá heves zivatarok, felhőszakadások formájában - emiatt a nyugati megyékre ki is adták az elsőfokú figyelmeztetést. Az Északi-középhegység térségében és az Észak-Alföldön a délutáni, esti órákban kialakulhat néhány - nem túl heves - zivatar. Emellett délutántól egy hidegfront hatására északnyugat felől már szervezettebb, heves zivatarok is elérhetik az országot, illetve alakulhatnak ki a Dunántúlon (főleg annak nyugati és középső részein). A zivatarok éjfélig megközelítőleg a Duna vonaláig érhetnek el.


A keleten előforduló zivatarokat lokálisan jelentősebb mennyiségű csapadék és átmeneti erős vagy viharos széllökések kísérhetik, a dunántúli zivatarokhoz viszont nagyobb szemű jég, néhol 80-90 kilométer/órát meghaladó lökések és felhőszakadás (akár 50 milliméternél is több csapadékkal) is társulhat.

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!