A hagyományos kínai orvoslás a test és szellem kapcsolatára fókuszál, és azt állítja, hogy mindannyiunknak van egy belső szervórája. Ennek alapján elmondható, hogy a nap 24 órájában melyik szerv mikor funkcionál a legmagasabb hatékonysággal és ez milyen mögöttes érzelemmel köthető össze.

Az, hogy mikor ébredsz fel önszántadból, szintén sokat elárul a szervi működésedről és az érzelmi állapotodról. A következő 5 idő periódusból válaszd ki, hogy te melyikbe tartozol.

21:00-23:00 – Hormonrendszer
A hormonális egyensúly ebben az időszakban szabályozódik. A szervezet ilyenkor indítja újra magát a következő napra. Ez a legjobb időszak az elalvásra.

Ha számodra nehézkes ilyenkor elaludni, akkor nagy az esélye, hogy magas a kortizolszinted (stresszhormon). Fontos, hogy odafigyelj a helyes étkezésre és bevezesd a rutinodba a lefekvés előtti meditációt.

23:00 – 1:00 – Epehólyag
Egy kis, körte alakú szerv, amely a máj alatt helyezkedik el. Epét tárol és segít az emésztés során a zsír bontásában. Az epehólyag az önbecsülés és a döntésképesség szerve.

Ha nem vagy képes elaludni, akkor az epehólyagod valószínűleg ki van merülve, ami rossz önbecsüléshez és önbíráskodáshoz vezet.

Ha felébredsz ilyenkor, akkor valószínűleg bátortalanság él benned valamivel kapcsolatban és megkérdőjelezed az értékedet. Fontos, hogy rendszeresen önmegerősítő mantrákat gyakorolj.

1:00 – 3:00 – Máj
A máj felelős a jó véráramlásért, a megfelelő érzelmi- és energiaáramlásért. A máj a haraggal van kapcsolatban.

Ha azt veszed észre, hogy rendre felébredsz ilyenkor, akkor valószínű, hogy elfojtasz valamilyen komoly haragot vagy frusztrációt.

3:00 – 5:00 – Tüdő
A tüdők felelősek azért, hogy a csí (éltető energia) áramoljon a testben és immunvédelmet szolgáltat. Inspiráció, szomorúság, bánat és gyász kapcsolódnak ehhez a szervhez.

Ebben az időtartamban toxikus anyagok tisztulnak ki a tüdőből, segítve a szervezetet a fizikai és érzelmi negativitástól megszabadulni. Ha azt veszed észre, hogy ilyenkor ébredsz fel, akkor nagy bánat terheli a lelkedet.

5:00 – 7:00 – Vastagbél
A vastagbélhez a fizikai és érzelmi elengedés tartozik. A tüdőhöz hasonlóan a vastagbél segít felszabadítani az érzelmi stresszt, az aggodalmat.

Ha azt tapasztalod, hogy ilyenkor felébredsz önszántadból, akkor érzelmi blokk alatt vagy vagy megrekedtél valamiben.

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!