Az utóbbi évek legnagyobb nyugdíjemelésre számíthatunk a jövő év első hónapjában.

Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter korábban 13 százalékot prognosztizált, de a szakértők szerint ennél többre van szükség. 

A törvény szerint a jövő évi infláció mértékével megegyezően kell emelni a nyugdíjak értékét. Mindössze egy gond van a szabállyal: egyelőre nem lehet tudni, hogy 2023-ban mekkora lesz az áremelkedés mértéke.
December 22-én, a Magyar Nemzeti Bank következő inflációs jelentésében foglaltaknak megfelelően dől el, hogy hány százalékkal nőnek a nyugdíjak Magyarországon a következő évben.

13 százaléknál várhatóan nagyobb lesz jövőre a pénzromlás, bár az év végére lesz egy fokozatos csökkenés, a jelenlegi előrejelzéseink szerint 16-17 százalék lehet az éves infláció mértéke. Ez azt jelenti, hogy jövőre év közben újabb nyugdíj-kiegészítés prognosztizálható.

A 13 százalékos emelés azt jelentené, hogy a most nagyjából 175 ezer forint körüli átlagnyugdíj 198 ezerre növekedne, ha pedig a legrosszabb, 17 százalékos infláció valósul meg, az további, nagyjából 8 ezer forintos emelést hozna magával év közben.

Lehetne örülni a nagy összegű emelésnek, de sajnos ez annak a következménye, hogy brutálisan elszabadultak az árak, ami immár szinte az élet minden területén megjelenik. Kérdés, hogy mire lesz elegendő a várható emelés.

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!