A módosító indítvány a nyugdíjakat is érintette.

Varga Mihály pénzügyminiszter azt mondta, hogy május 23-ig el akarják fogadni a parlamentben a végleges költségvetést. A keddi módosító indítvány egyik legfontosabb eleme az volt, amit már korábban is ígért a pénzügyminiszter: a legutóbb számolt 6,5 százalékos költségvetési hiánycélt 7,5 százalékosra fogják emelni – a koronavírus harmadik hullámának gazdasági hatásai miatt. A módosító indítvány a nyugdíjakat is érintette.

A kormány az elmúlt években nyár vége felé döntött arról, hogy milyen mértékű korrekcióra szorul a nyugdíj. Ez most változik, ami azt jelenti, hogy a pénzügyminisztériumban igen korán belátták,

a koronavírus következményei miatt biztosan nem lesz tartható az előre belőtt 3 százalékos nyugdíjemelés.

A módosító szövege így szól:

    2021 januárjától 3 százalékkal emelkedtek a nyugdíjak és nyugdíjszerű ellátások. A jelenlegi prognózisok alapján ezt meghaladó, 3,6 százalékos infláció várható 2021 egészében. Az érintettek már év közben kiegészítő ellátásemelésben részesülnek. Amennyiben ezen értéket is meghaladná a tényleges infláció, úgy a különbözetet a kormány november hónapban januárra visszamenőleg is kifizeti.

Vagyis a kormány változtat a korábbi gyakorlaton, nem vár nyolc hónapot, hogy újraszámolja az inflációt, s ez alapján novemberben emeljen a nyugdíjon, ezt már korábban meg fogják tenni, illetve ha tovább romlik az inflációs adat, akkor novemberben újabb korrigálás várható.
A módosító javaslat azt is rögzíti, hogy ha

„a GDP-növekedés várhatóan a 3,5 százalékot meghaladja, a nyugdíjasok novemberben nyugdíjprémiumot is kapnak”.

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!