Az elmúlt években az élelmiszerárak emelkedése érezhetővé vált, és sokaknak feltehetően szemet szúrt ez a változás. Felmerült bennünk, hogy mennyivel kerülnek ma többe az alapvető élelmiszerek, mint tíz évvel ezelőtt. Ránéztünk az adatokra, és az eltérések valóban meglepőek…

Világjárvány, konfliktusok, infláció – ezek az események és tényezők azt mutatják, hogy ugyanazért az összegért ma jóval kevesebb terméket tudunk vásárolni, mint tíz évvel ezelőtt.

Az élelmiszerek árai jelentősen emelkedtek az elmúlt időszakban, és bár mindannyian érezzük ezt, az emelkedés pontos mértéke sokszor homályban marad. Összeszedtük, hogy az elmúlt tíz évben mennyire változtak a zöldségek árai.

Az elmúlt tíz év áradatai valóban megdöbbentőek, különösen, ha az alapvető élelmiszerek árváltozásait vesszük figyelembe. Például tíz évvel ezelőtt egy kiló banán ára körülbelül 390 forint volt, ma pedig már átlagosan 626 forint. A narancs ára is hasonlóan emelkedett, 377 forintról 702 forintra.

A paradicsom ára is szembetűnő példa az áremelkedésre: tíz évvel ezelőtt 494 forint volt kilónként, most pedig már átlagban 1100 forint felett mozog. A húsok között is jelentős áremelkedés tapasztalható. A csirkemellfilé ára például tíz év alatt közel 160 forinttal emelkedett kilónként.

Egy doboz tojásért 379 forintot kellett fizetnünk, ez manapság már 678 forint átlagosan.

Tejföl 126 forintról emelkedett 280-ra, a trappista sajt kilónkénti ára pedig 1690-ről 3330-ra.

A „szegények eledele” a burgonya kilónkénti ára pedig 173 forintról 324 forintra emelkedett.

Ezek a drasztikus árváltozások sok termék esetében megkétszereződtek vagy akár háromszorosára is nőttek. Ez az emelkedés komoly terhet róhat az emberek pénztárcájára, különösen, ha a fizetések nem tartanak lépést az áremelkedésekkel.

Érzed te is az áremelkedést a mindennapi költségeidben? Sikerült neked a fizetésedet arányosan emelni az árak növekedésével? Az ilyen típusú árváltozások komoly hatással lehetnek a mindennapi életre és a pénzügyekre is.

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!