Lépésről-lépésre mutatjuk, mit kell csinálni.

Van egy ingyenes okostelefonos alkalmazás, amelyik a védtelen, vagy éppen bajba jutott embernek, idősnek és fiatalnak egyaránt vészhelyzetben hasznos segítséget nyújthat. Ne legyen rá szükség, de ha mégis, akkor jól jöhet egy olyan megoldás, ami minden babrálás nélkül azonnal üzenetet küld a kiválasztott személyeknek.

Ahhoz képest, hogy a népszerű telefonokat milyen régen ellátták már beépített vészhelyzeti SMS-küldő funkcióval, kevés felhasználó használja ezt az opciót a készülékén.

Ha aktiválni akarjuk Samsung telefonon, lépjünk be a „Beállítások”-ba, válasszuk a „Speciális funkciók”-at, s görgessünk le a „Segélykérő üzenetek küldése” menüponthoz. (Az elnevezések típusonként némileg különböznek.)

Az alaphelyzetben „Ki”-re állított kapcsolót toljuk „Be” állásba.

A mobil kérni fogja a segélykérő üzenet címzettjének kiválasztását, akinek a vészhelyzet esetén az értesítést küld. Az üzenethez csatolni fogja a készülék elő- és a hátlapi kamerájával automatikusan készített fotót, 5 másodperces hangfelvételt, s az adott GPS koorditákat.

A küldéshez semmi mást nem kell tenni, mint gyors egymásutánban háromszor lenyomni a bekapcsológombot.

A dolog hibája – vagy éppen erénye? -, hogy a telefonon nem látszik, mikor a háromszori gombnyomásra elküldte az üzenetet.

Teszteljük le a szolgáltatást a kiválasztott személlyel legalább egyszer!

Nem csak Samsungra, minden Androidra és iPhone-ra adott a megoldás: úgy hívják, hogy Google Trusted Contacts (Megbízható kapcsolatok).
Ha kiválasztjuk a telefonunk névjegylistájából azt a személyt (azokat a személyeket), akik elől nemhogy el akarjuk titkolni, hanem kifejezetten tudatni akarjuk, hogy éppen merre járunk, az Androidra innen, iPhone-ra pedig az iTunesról ingyenesen letölthető alkalmazás segíteni fog.

Megbízható kapcsolatunk nyomon követheti az aktuális tartózkodási helyünket, a mobil akkumulátorának töltöttségét, s hogy az elmúlt órában aktívak voltunk-e. A biztonsági alkalmazás jelzi, hogy megérkeztünk, ha bajba kerülhettünk (5 percen belül riaszt, ha a figyelt személy nem reagál).

Kiválóan alkalmas lehet idősek, betegek, magányos emberek, vagy épp gyerekek távolból figyelésére.

Ha lekérjük a kapcsolat aktuális helyszínét, a partner megtagadhatja a kérést, de amennyiben nem válaszol bizonyos időn belül, akkor a mobil automatikusan megosztja az elérési adatait.

Természetesen feltétele a működésnek, hogy bekapcsolva legyen a mobil: a lemerült vagy kikapcsolt készüléknek az utolsó ismert helyszínét adja meg. Forrás: hirado.hu

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!