A fotó 1968-ban készült.

Tudod mi a zenekar neve?

Frenreisz Karesz, Brunner Győző, Zorán, Schöck Ottó és Dusán.

Ez volt a legsikeresebb Metro felállás.

Sajnos Brunner Győző és Schöck Ottó már nincs köztünk.

A fénykép Budapesten az Aquincumi polgárvárosi romkertben készült. Mint látható, nagyon jó volt a hangulat!

Egy kis történelem:

A Metro elődje, a Zenith együttes 1960-ban alakult Sztevanovity Zorán vezetésével. Kezdetben a Nyugati pályaudvar Hangulat nevű bárjában (a mai McDonald’s alsó szintjén) léptek fel, ahol hétvégente ifjúsági klub üzemelt. A következő évben az együttes megkötötte első szerződését a Metró klubbal. Az együttesben ekkor Sztevanovity Zorán énekes-szólógitáros, fivére, Sztevanovity Dusán ritmusgitáros, Rudas András zongorista, Elekes Zoltán szaxofonos, Maka Béla bőgős és Bálint István dobos játszott. Sztevanovity Zorán ennek az együttesnek a frontembereként lett ismert énekes.

A Zenith ismert külföldi együttesek dalait adta elő - természetesen angolul. Ez a fajta zene akkoriban ritkaságszámba ment Magyarországon, mivel külföldi előadók albumait akkoriban még nem adták ki idehaza. A dalokat általában külföldi rádióadásokban hallották és az alapján játszották el.

A Metró klubban jelent meg a kor divatos tánca, a twist, ami elsöprő sikert aratott. A klub vezetője tánctanárt szerződtetett, aki rövid idő alatt megtanította a fiatalokat „kulturáltan” twistelni.

Az együttes hamarosan felvette klubja nevét: 1961-ben már Metro együttesként zenéltek a Budai Parkszínpadon.

Furcsa baki

Indultak az első Ki mit tud?-on is, ám a döntőben technikai problémák következtében három erősítőjük leégett, így az együttesnek fel kellett adnia a küzdelmet. Újra elindultak volna, de verseny szabályai értelmében olyan együttes nem indulhatott, mely már korábban szerepelt a versenyen. De kitalálták, mi a megoldás: 1962-ben Zorán szólóénekesként indult „kísérőzenekarával”, a Metróval. George Gershwin Summertime című dalának magyar változatával hatalmas sikert aratott, és megnyerte a versenyt. A győztes a zenekarral együtt a Szovjetunióba utazhatott, ahol több városban és a helyi televízióban is felléphettek. 

Az utolsó évek

Az éveken át tartó sikerszéria 1971-ben tört meg. Frenreisz Károly Presser Gáborral, Laux Józseffel és Barta Tamással megalapította a Locomotiv GT-t. Egy skandináv turné, majd egy kisstadionbeli Atlasz–Metró–Tolcsvay-koncert után pedig Dusán is eldöntötte, hogy kiválik, mivel nem szerette a folyamatos turnézást.

Az utolsó évben rengeteg zenész fordult meg a Metro-együttesben. Ezek a formációk azonban már nagyon rövid életűek voltak, az együttes 1972 nyarán feloszlott. 

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!