A tabulé (tabbouleh) egy libanoni eredetű saláta, amelyben a petrezselyem dominál, ezenkívül egy kevés citromlé, olaj, és bulgur vagy kuszkusz kerül még az ételbe. De a varázslatos erő, ami az antioxidánsokban rejlik, a nagy mennyiségű petrezselyemnek köszönhető. Ez a zöldfűszer ugyanakkor rengeteg C-vitamint, vasat és rostot is tartalmaz.
A petrezselymet csokrostól kellene fogyasztani, nemcsak néhány levelet, mert C-vitamin tartalmában veri a citrusféléket is, rengeteg rostot tartalmaz, és több vas van benne, mint a spenótban. Nyersen fogyasztva hozzájuthatunk belőle mindezekhez az értékes tápanyagokhoz.
Recept:
- 3 paradicsom
- 3 újhagyma (kihagyható)
- 3 csokor petrezselyem (ez hazai viszonylatban inkább 6 csokor!)
- 1 csokor menta (kihagyható)
- 2 evőkanál bulgur
- 3 citrom leve
- 1 dl olívaolaj
- só
Elkészítés:
Megmossuk és papíron hagyjuk megszáradni a zöldeket.
Finomra aprítjuk az újhagymát és a petrezselymet (szára nélkül), apró kockákra vágjuk a paradicsomot.
Betesszük a bulgurt egy nagy salátás tálba, hozzáadjuk a hagymát, paradicsomot, petrezselymet, citromlevet, olívaolajat és a sót. (ha esetleg kuszkuszt használnánk helyette, akkor azt érdemes forró vízzel felöntve, kis olívaolajjal összekeverve hagyni megpuhulni először, nagyjából térfogatra ugyanannyi víz, mint kuszkusz kell ehhez)
Felvágjuk a mentaleveleket. Alaposan összekeverjük az egészet.
Nem autentikus, de nagyon finom bele egy fél zöldalma belekockázva.
Hideg előételként, salátaként önállóan is kiváló, de hús mellé köretnek is.
(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!