A Pulzus Kutató friss közvéleménykutatása elgondolkodtató eredményt mutat.

Meglepően kis igényűek, vagy éppen realisták a magyarok, ha arról van szó, hogy mekkora nyugdíjra lenne szükségük abban az esetben, ha holnap kezdenék meg a nyugdíjas éveiket - derül a Pulzus Kutató által készített friss közvélemény-kutatásból, amit a Napi.hu elemzett.

A magyar átlagnyugdíj ma nem éri el a havi 140 ezer forintot, mindössze 30 ezer forinttal magasabb, mint a nettó minimálbér és alig több mint fele a Központi Statisztikai Hivatal által számított 260 ezer forintos nettó átlagkeresetnek.
Egy átlagos, egyedül élő nyugdíjasnak 140 ezer forintból kell kigazdálkodnia a rezsit, az élelmiszert és a gyógyszereit és nem biztos, hogy ezen felül marad pénze a kikapcsolódásra, akár évente egyszer egy belföldi utazásra.

A magyarok szerint is nagyon kevés ez a pénz a havi megélhetésre, legalábbis ez derül ki a Napi.hu számára a Pulzus Kutató által készített reprezentatív közvélemény-kutatásból. A válaszadóknak ugyanis mindössze 6 százaléka mondta azt, hogy kevesebb mint 150 ezer forint elég lenne a megélhetéshez ha holnaptól nyugdíjba kellene vonulnia.

Nincsenek ugyanakkor komoly elvárásai a relatív többségnek sem, ugyanis az emberek 43 százaléka megelégedne egy 150 ezer és 250 ezer forint közötti összeggel is, míg a 250-350 ezer forintra a válaszadók 32 százalékának van szüksége. Lényegesen kevesebben, mindössze az emberek 12 százaléka szeretne 350-450 ezer forintot és 7 százaléknyian ennél is többet.

A kutatási eredmények szerint minél idősebb valaki, annál kisebbek az igényei a nyugdíjával kapcsolatban vagy éppen a nyugdíjhoz közeledve látja, hogy a több százezres ellátás csak álom. A 39 alattiak 10 százaléka nyilatkozott úgy, hogy több mint 450 ezer forintra lenne szüksége a visszavonulása után, a 60 plusszosoknál ez az arány 4 százalék.

Diplomás - alacsony iskolázottság

Egészen megdöbbentő, hogy a megélhetés költségeinél mekkora szakadék tátong a diplomások és az alacsonyabb - közép- vagy alapfokú - végzettségűek között. A diplomásoknak csak a negyede elégedne meg 250 ezer forintnál kevesebb pénzzel, míg a többeknél ez az arány majdnem 50 százalék.

Főváros-vidék

A kutatásban külön vizsgálták a Budapesten, a megyeszékhelyeken, a városokban és községekben élők preferenciáját, törésvonalat azonban csak a falu-város vonatkozásában találtak: a községek lakóinak több mint fele megelégszik 150-250 ezer forinttal, máshol ez az arány 40 százalék körüli. A falvakban pedig úgy tűnik teljesen elképzelhetetlen egy 350 ezer forintnál magasabb nyugdíj (5 százalék). A trend egyedül a legmagasabb, 450 ezer forintnál is magasabb ellátásoknál törik meg, ott ugyanis a budapestiek aránya 15 százalék, máshol jóval alacsonyabb.

Férfi-nő

A nyugdíjakkal szembeni elváráson visszatükröződik a nemek közötti bérszakadék is, a nők körében 11 százalékponttal vannak többen azok, akik megelégszenek egy 150-250 ezer forintos ellátással, az ennél magasabb kategóriákban a férfiak vannak többségben.

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!