Különbségek a nyugdíjaskedvezményekben.

A termálfürdőkben sokszor jelentős különbségek vannak, hogy kik vehetnek kedvezményes áron nyugdíjas belépőt, ezért összefoglaltuk, hogy mit érdemes tudni erről.

Akik figyelik a termálfürdők kedvezményeit láthatják, hogy az elmúlt években a nyugdíjasok belépőjegyei terén elég sok a bürokrácia. Korábban általában a nyugdíjasoknak biztosított kedvezményeket az életkorhoz kötötték, viszont az elmúlt években nagyon sok fürdő áttért arra, hogy nyugdíjas belépőnek hívják ezt a jegytípust, és igazolni kell hozzá a jogosultságot.

Ezen általában a nyugdíjfolyósítótól kapott igazolást értik, amit nyugdíjas igazolványnak is szoktak nevezni. Az esetek többségében az tud kedvezményes nyugdíjas belépőt venni, aki felmutatja ezt az igazolást.

Az életkor alapján nyújtott kedvezményről a fürdők többsége két dolog miatt  szokott le. Egyrészt mert sokan vannak, akik a hivatalos nyugdíjkorhatár alatt is nyugellátásban részesülnek, másrészt meg azért, mert az életkorhoz kötött kedvezményeket az Európai Unió minden polgára számára egyaránt biztosítani kell. Tehát a hozzánk látogató németországi nyugdíjas ugyanúgy megvásárolhatja az olcsóbb belépőt, mint a magyar, ami azért jelentős bevételkiesést jelent a fürdőknek.

A termálfürdők többsége ezért áttért az igazolás kérésére, de nem az összes, és ezek között egész nagy és látogatott fürdők is vannak. Vannak ahol ötvözik a két dolgot, vagyis meghatároznak alsó életkort, és a nyugdíjfolyósító igazolását is kérik. Így például az igazolás megléte mellett Debrecenben a Kerekestelepi fürdőben a 60 éves életkort is be kell tölteni, a mórahalmi termálfürdőben szintén kitétel a legalább 60 éves kor, a tiszakécskei Barack Gyógy- és Élményfürdőben pedig a 62 éves kor az alsó határ.

Vannak a kedvezményt tisztán az életkorhoz kötő fürdők is. Az életkorhoz kötött megoldást azért kedvelik egyes fürdők, mert ez egyszerűbb és egyértelműbb a vendégek számára. A személyi igazolvány általában ott van mindenkinél, de a nyugdíjfolyósító igazolását sokszor otthon felejtik, amiből aztán csak vita van a pénztáraknál. Szempont lehet még az is, hogy az életkorhoz kötött kedvezményt a határon túli magyarok is igénybe vehetik.

Itt van néhány nagyobb fürdő, ahol életkorhoz kötik a nyugdíjasok kedvezményét:

Demjéni termálfürdő és a barlangfürdő: náluk 65 év felett jár az olcsóbb belépő, ami egy teljes árú jegyhez képest 500-600 forintos kedvezményt jelent a barlangfürdőben. A termálfürdőben pedig a 2190 forintos belépőből 200 forint kedvezményt adnak a 65 év felettieknek.

Egerszalók, Saliris Resort és Nosztalgia Strandfürdő: a fürdőkomplexumban 65 év felettiek vásárolhatnak kedvezményes belépőt, ami az 5800 forintos napijegyből 1000 forint kedvezményt jelent a 65 év felettieknek. A Nosztalgia strandon pedig 1750 forint helyett 1350 forintba kerül nekik a belépő.

Hévízi Tófürdő: itt 60 éves kor felett vásárolható senior belépő, ami 3 órára érvényes, és ennek az ára 2700 forint. A normál 3 órás jegy 3200 forintos árához képest ez 500 forint kedvezményt jelent.

Igali Gyógyfürdő:  a 'szépkorú' belépőt 60 év felettiek vásárolhatják meg, ami a 2350 forintos napijegynél 400 forinttal olcsóbb.

Nyíregyházi fürdők: a Júlia fürdőben és a sóstógyógyfürdői Aquariusban, a Parkfürdőben, a Tófürdőben és a Fürdőházban is 62 év felett jár a kedvezmény. Ezt náluk vegyítik a másik megoldással, mert az Aquarius és a Júlia fürdő esetében a nyugdíjasoknak hétfői kedvezményt is kínálnak, amihez viszont a nyugdíjfolyósítós igazolást kérik.

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!