A trombózison átesett beteg még évek múlva is „jelzi előre” a fronthatást, mert fáj a lába.

Az időjárási frontok számtalan emberre hatnak, melyek migrénes fejfájást, görcsöket, álmosságot, idegességet, végtagfájdalmakat is provokálhatnak. Amennyiben valaki átesett már trombózison, úgy igen gyakori, hogy az érintett végtag fáj és bedagad fontok hatására, sőt, a melegfront megnöveli egy újabb mélyvénás trombózis/tüdőembólia esélyét is.

Prof. Blaskó György, a Trombózisközpontpont véralvadási specialistája arról beszélt, vajon hogy lehet csökkenteni ekkor a fájdalmat és miként kerülhető el az újabb trombózis.

Röviden a frontokról

Az időjárási front 2 ellentétes légtömeg találkozásánál kialakult képződmény, melyet megváltozott páratartalom, légnyomás, szélerősség, hőmérséklet jellemez és bizonyos felhőképek kísérik. Ráadásul megváltozik a levegő ionösszetétele is és napjainkban ezt fontos tényezőnek tartják az időjárás-medicinában. Létezik hideg, meleg, valamint kettős fronthatás, melyek mind különböző panaszokat provokálhatnak az arra érzékenyeknél.

A melegfront megnöveli a trombózis esélyét

Melegfront esetén a meleg levegő feláramlik a hideg, sűrűbb légtömegre. Előtte a légnyomás csökken, a hőmérséklet emelkedik, a páratartalom megnő. A tünetek már a front előtt jelentkeznek, melyek közül a csökkenő vérnyomás, migrénes fejfájás, szapora pulzus és a koncentrációs zavarok a legjellemzőbbek.

Prof. Blaskó György, a Trombózisközpont véralvadási specialistája felhívja a figyelmet arra, hogy a melegfront megnöveli a vérrögök kialakulásának esélyét is, mind az artériás, mind a vénás oldalon. Éppen ezért, ha végtagja fáj, bedagad, livid elszíneződést tapasztal rajta, esetleg nehézlégzés, véres köpet, mellkasi fájdalom lép fel, azonnal forduljon orvoshoz!

A hideg- és a melegfront is okozhat végtagfájdalmat

Érdemes tudni, hogy mind a meleg, mind a hidegfront okozhat fájdalmat a végtagokban. Hidegfont esetén a tünet a front átvonulása után lép fel, melyet a csökkenő páratartalom és a megnövekedett légnyomás okoz. Meleg front esetén megnő az ízületi folyadék mennyisége, mely szintén fájdalmakhoz vezethet. Az általános tapasztalat, hogy a trombózison átesett beteg még évek múlva is „jelzi előre” a fronthatást, mert fáj a lába.

“Mélyvénás trombózis után előfordulhat, hogy az érintett végtag olykor fáj, kissé bedagad. Ez főleg fronthatásokkor figyelhető meg, ám ha a panasz állandósul, úgy azt PTS (poszttrombotikus szindróma) is okozhatja, mely a nem megfelelően kezelt trombózis egyik gyakori szövődménye, mivel károsodik a vénás keringés. Jellemző tünetei még a lábszárfekély (előrehaladott esetben), súlyos visszértágulatok, lábgöcs, erős viszketés, ráadásul PTS esetén jelentősen megnő egy újabb trombózis esélye is. Sajnos kellő terápia hiányában a trombózis utáni 8-10 éven belül könnyen kialakulhat a PTS. Hogy ez elkerülhető legyen, fontos az INR szintet 2-3 közt tartani (NOAC készítményeknél INR ellenőrzés nem szükséges)”- mondja prof. Blaskó György.

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!