Gyógyszerek helyett inkább válaszd a természetes módját annak, hogy megszabadulj a kellemetlen alhasi feszüléstől!

A gyors tempójú étkezés, illetve az elfogyasztott élelmiszerek különböző fajtái sokszor puffadást okoznak, ami kellemetlen feszüléssel és akár bélgörcsökkel is járhat. A puffadást aránylag könnyen el lehet kerülni, ha tudjuk, mely ételek válthatják ki, ám sokszor nehéz ezeket az élelmiszereket kiküszöbölni az étrendünkből.

De mely élelmiszerek is okozhatnak puffadást?

– A bab, illetve a lencse oligoszacharidot tartalmaz, amely egy olyasfajta cukorvegyület, amelyet a bélben található jótékony baktériumkultúra csak nehezen képes lebontani.

– A káposzta, brokkoli, karfiol és répa magas keményítőtartalommal rendelkezik, ami elősegíti a gázképződést. A szilva, illetve barack pedig magas cukortartalmuk miatt puffasztanak.

– A laktóz tartalmú tejtermékek leginkább a laktóz intoleranciában szenvedőknél okozhat puffadásos problémákat.

– Az édesítők tömve vannak fruktózzal, amelynek megemésztése szintén problémás. A mesterséges édesítők lebontása pedig a bennük található szorbitol nevezetű anyag miatt nehézkes.

– A teljes kiőrlésű dolgok mindamellett, hogy számos hasznos tápanyagot és rostot tartalmaznak, megnehezítik az emésztést, aminek pedig puffadás lesz a következménye.

De ha már megtörtént a baj, és mielőbb szabadulni szeretnénk a feszítő, kellemetlen érzéstől, mit tehetünk?

Az egyik legjobb megoldás, ha a természetes olajok erejét hívjuk segítségül és a bőrbe masszírozva alkalmazzuk.

1. Kamillaolaj

A kamillaolaj csökkenti a belekben fellépő gyulladást és enyhíti a görcsök okozta fájdalmat. Ugyanakkor hányinger esetén csökkenti azt, és a hasmenést is gyógyítani tudja. A kamillaolaj étvágyserkentő és méregtelenítő hatásáról is ismert.

2. Köményolaj

A köményolaj szintén enyhíti a hasfájást és az ingerlékeny bél szindróma kellemetlen tüneteit: székrekedés, hasmenés és szélszorulás. Viszont figyelem, kismamák és várandós anyukák esetében nem javallott használni.

3. Gyömbérolaj

A gyömbér nagymértékben képes enyhíteni tengeribetegséget, émelygést, étvágytalanságot és a hasi fájdalmat. Szélhajtó tulajdonságainak köszönhetően a gyömbér csökkentheti a puffadást, a gázosságot és az alhasi díszkomfortot.

4. Borsmentaolaj

A borsmentaolajat akár belsőleg is alkalmazhatjuk, mivel létezik kapszulás változata is. Kitűnően nyugtatja a bélrendszert és a gyomrot, így megszünteti a kellemetlen puffadtságot.

Mindezek mellett akár használhatunk édeskömény-, illetve kardamomolajat is, mivel mindkettő erős antibakteriális tulajdonságokkal rendelkezik. A gyógynövényteánkba pár csepp olajat csöpögtetve, könnyedén búcsút inthetünk a feszítő puffadásnak.

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!