A sok vizet tartalmazó tejtermékek romlanak meg a leggyorsabban, különösen nyáron. A tej és a joghurt íze akár néhány nap alatt is megváltozhat a hűtőszekrényben.
A legjobb megoldás, ha lefagyasztod ezeket a termékeket, így akár hetekig is elállnak.
A vaj nem romlik olyan könnyen, viszont átveheti más élelmiszerek ízét, és ha túl sok nedvességet tartalmaz, megavasodhat. A legjobb, ha az eredeti csomagolásában vagy alufóliában tárolod. Fagyasztva még jobban eláll, anélkül, hogy megváltozna az íze vagy a textúrája.
A zsíros sajtokat is jobb fagyasztani
Minél zsírosabb egy sajt, annál jobban tárolható mélyhűtőben. Fagyasztva sem veszít az aromájából, de az állaga törékenyebb, morzsolhatóbb lehet. Ezért jobb lereszelni kiolvasztás után. Ha a hűtőszekrényben tartod a sajtot, vágd kisebb darabokra, és tekerj be minden darabot külön alufóliába.
Ha a sajt megpenészedik, vágd le a penészes darabot egy forró vízbe mártott késsel, és kóstold meg az érintetlen részeket. Ha nem érzel változást az ízében, nyugodtan megeheted.
A tejfölt, tejszínt és a krémsajtot nem lehet fagyasztani, mert olvasztás után különválik bennük a zsír és a víz, ezért megváltozik az állaguk. Azonban ezek a termékek hosszabb ideig elállnak, ha a szájukkal lefelé fordítva tartod a hűtőszekrényben felbontás előtt. Így vákuum keletkezik, és ez megakadályozza a baktériumok terjedését.
(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!