Az elefántfokhagyma (Allium ampeloprasum var. ampeloprasum) különleges és egyre népszerűbb növény a kertészek körében. Bár neve és megjelenése hasonlít a hagyományos fokhagymához, valójában közelebbi rokonságban áll a póréhagymával. Nagy méretű gerezdjei és enyhe, édeskés íze miatt különleges ízt ad ételeinknek.

A hagymák akár teniszlabda méretűre is megnőhetnek, súlyuk elérheti a két kilogrammot is.

A megfelelően tárolt elefánt fokhagyma hosszabb ideig, akár 10 hónapig is eltartható.

Ültetés

Az elefánt fokhagyma jól vízelvezető, tápanyagban gazdag talajt igényel. Ideális a homokos agyagtalaj, amely jó vízáteresztő képességgel rendelkezik.

Őszi ültetés előtt készítsük elő a talajt. Forgassuk át 30 centiméter mélyen, és adjunk hozzá jól elbomlott komposztot vagy trágyát. Ez biztosítja a megfelelő tápanyagtartalmat és szerkezetet.

Az elefánt fokhagymát legjobb ősszel ültetni, általában szeptember és november között. Az enyhébb téli hónapokban gyökerezik meg, és tavasszal kezd növekedni.

Válasszunk egészséges, nagy gerezdeket az ültetéshez. A gerezdeket szedjük szét a fejből, és ügyeljünk arra, hogy ne sértsük meg őket.

Ültessük a gerezdeket 10-15 centiméter mélyre, és hagyjunk közöttük 20-30 centiméter távolságot. A sorok között is hagyjunk 30-40 centiméter távolságot.

Gondozás

Rendszeres öntözést igényel, különösen a növekedési időszakban. Tartsuk a talajt egyenletesen nedvesen, de ne áztassuk túl.

Rendszeresen gyomláljuk a területet, hogy a gyomok ne versenyezzenek a tápanyagokért és a vízért.

A növekedési időszak alatt adjunk a növényeknek komposztot vagy szerves trágyát. Tavasszal és kora nyáron nitrogénben gazdag műtrágyával is támogathatjuk a növekedést.

Az elefánt fokhagyma ellenállóbb a betegségekkel és kártevőkkel szemben, mint a hagyományos fokhagyma. Azonban ügyeljünk a talaj kórokozómentességére, és figyeljünk a levélrozsdára és a hagymalégyre.

Az elefánt fokhagymát nyár közepén, júliusban vagy augusztusban lehet betakarítani, amikor a levelek kezdenek elszáradni és barnulni.

Óvatosan emeljük ki a földből a növényeket ásóval vagy villával. 

A betakarított fejeket szárítsuk meg árnyékos, szellős helyen 2-3 hétig. A szárítás után vágjuk le a gyökereket és a száraz leveleket.

A száraz fejeket tároljuk hűvös, száraz helyen.

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!